V Praze dnes odhalí pomník Janu Palachovi. Bude u toho Schapiro

16.01.2016 6:44

Ve výroční den sebeupálení Jana Palacha, který svým burcujícím činem protestoval proti pasivitě lidí několik měsíců po okupaci vlasti, odhalí dnes město Praha jeho pomník. Je dílem amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka (1929 až 2000) a stojí na Alšově nábřeží.

V Praze dnes odhalí pomník Janu Palachovi. Bude u toho Schapiro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie Jana Palacha na jeho hrobu

Dnes v 15:00 se odhalení památníku s názvem Dům matky a Dům syna zúčastní rodina autora, americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Pomník tvoří dvě přibližně šestimetrové geometrické plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlá představuje postavu syna-světlonoše a tmavá trpící matku. Doplňuje ho pamětní deska s básní amerického spisovatele Davida Shapira Pohřeb Jana Palacha. Napsal ji v roce 1969 na základě novinové zprávy o Palachově činu a sama se stala inspirací Johnu Hejdukovi.

Skulptury byly v dřevěné podobě v 90. letech vztyčeny na Pražském hradě jako Hejdukův dar Václavu Havlovi a lidem v Československu. Tehdy měly název Dům pro sebevraha a Dům pro matku sebevraha. Pro současnou instalaci z trvalejšího materiálu byl zvolen jiný název především proto, že čin Jana Palacha není v tuzemském prostředí vnímán jako sebevražda, ale převážně jako oběť a odvážný krok. Student Filozofické fakulty UK Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…