V Praze přistála první skupina křesťanských běženců z Iráku

24.01.2016 15:16

Na pražském letišti Václava Havla přistálo dnes letadlo s první skupinou deseti křesťanských uprchlíků z Iráku. Letadlo dosedlo ve 14:38. ČTK to řekl Vojtěch Jurásek, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který se na jejich přesídlení podílí. Uprchlíci budou ještě dnes převezeni do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy, kde budou několik měsíců. Další skupina asi dvou desítek běženců by měla přiletět v následujících dvou až třech týdnech.

V Praze přistála první skupina křesťanských běženců z Iráku
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu. Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince čeká vláda.

Skupina deseti utečenců, ve které je polovina dětí, po příletu musela projít například celní kontrolou a vyřídit některé dokumenty. Přímo na Terminálu 3 pražského letiště je pak přivítaly české děti, které těm iráckým předaly dárky, například plyšové hračky nebo míč.

Mezi utečenci je také překladatel Madžíd Rašíd, který přiletěl s manželkou a dvěma malými syny. „Je známo, že menšiny na Blízkém východě, Židé a křesťané, mají největší problémy,“ řekl k důvodům, proč s rodinou přicestoval do Česka. Cesta pro všechny prý byla náročná, nejen samotný let, ale zejména než se dostali z Libanonu do tábora v Istanbulu, odkud mohli cestovat do Prahy. Doma zůstala ještě spousta jejich příbuzných, kterým rovněž hrozí nebezpečí.

O Česku prý původně nikdo z nich nic nevěděl, ale před odletem si o něm zjistil některé informace. „Dozvěděl jsem se, že Češi jsou kultivovaní a čestní, ale nepříliš mnoho jich mluví anglicky. Nevím, zda to tak je, ani jak na to v knize přišli,“ řekl. Jeho děti se pak prý nejvíce těší na to, že se vrátí do školy. V rodné zemi totiž nemohly do školy chodit čtyři roky. „Byly velmi šťastné, když jsme jim to řekli,“ řekl. V Česku se chce usadit a pracovat jako překladatel a spolupracovat například s médii.

Zamíří na Vysočinu

Z Prahy uprchlíci zamíří na Vysočinu, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Ve středisku v Okrouhlíku se o ně budou starat sociální pracovníci a rovněž se budou učit česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se pak budou moci v rámci ČR stěhovat za prací.

Původně měla do Prahy přiletět třicítka utečenců, dvacítce z nich však zkomplikovaly cestu administrativní průtahy. „Libanon se nečekaně rozhodl, že chce o jedno razítko navíc, což jsme nestihli zařídit. Jedná se pouze o úřední problém,“ řekl ředitel nadace Jan Talafant. Celkem by do České republiky mělo přiletět 153 uprchlých křesťanů. „Jsou tam zejména rodiny, ale také vdovy s dětmi,“ řekl Talafant. Na seznamu uprchlíků je podle něj asi desítka ovdovělých žen různého věku. Zhruba polovina všech běženců jsou děti. „Mezi uprchlíky jsou lidé různých vzdělání a asi polovina mužů má vyšší či vysokoškolské vzdělání. Do ČR chtěli a nikdo se neptal na dávky,“ dodal Talafant.

Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou a společností. Peníze podle Talafanta fond získal výhradně od soukromých dárců.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…