V Praze proběhla velká konference: V Izraeli zastaví teroristu nejblíže ozbrojený občan. Návrhy EK na zákaz zbraní jsou nekompetentní. Co prý má zásobník jako banán, to zakázat

12.02.2016 10:51

REPORTÁŽ Optimista se učí anglicky, pesimista arabsky a realista se učí střílet. Jen v máločem se postoje Čechů tak liší od plánů a direktiv Evropské unie, jako v případě práva na soukromé vlastnictví zbraně. Hluboké rozpory navíc prohlubují stoupající rizika a nebezpečí přistěhovalecké invaze, především od útočících mladých muslimů. Není tedy divu, že Češi reagují velmi negativně na snahy EU odzbrojit evropské držitele zbraní. Tedy i je – vždyť jen těch legálně držených je mezi námi skoro milion.

V Praze proběhla velká konference: V Izraeli zastaví teroristu nejblíže ozbrojený občan. Návrhy EK na zákaz zbraní jsou nekompetentní. Co prý má zásobník jako banán, to zakázat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

A znovu se to ukázalo na mezinárodní konferenci pod názvem Terorismus a vlastnictví ručních zbraní, která proběhla pod záštitou CEVRO Institutu v Praze. Mezi pozvanými hosty byl, mimo jiné, i známý izraelský expert na bezpečnost a boj proti terorismu Itay Gil. Bylo tak možno porovnat teze EU, která hodlá výrazně omezit právo občanů na držení zbraní, s reálnými podmínkami latentního terorismu, s dobře vyzkoušenou praxí v židovském státu.

„Svět není bezpečným místem a ti, co si stěžují na zbraně, o nich nic neví. Svět je plný teroristů a my potřebujeme co nejvíce těch dobrých chlapců, aby je zastavili. Ať tedy politici, když chtějí odzbrojit lidi, nejprve zakáží svým bodyguardům tytéž zbraně používat. Pak se uvidí,“ uvedl Gil, který 14 let sloužil v řadách elitních protiteroristických jednotek státu Izrael.

„Všechny teroristické útoky v Izraeli jsou zastaveny během několika minut nějakým ozbrojeným občanem, který je poblíž. Mnohem dříve, než na místo dorazí policejní zásahový tým,“ tvrdí Gil. Podle Gila by tak měla Česká republika zvážit následování příkladu Izraele a nově i Austrálie, kde existují ozbrojené hlídky dobrovolníků z řad bývalých policistů nebo vojáků. Ty lze v případě krize mobilizovat během několika minut pomocí SMS a během akce mají statut řádného policisty.

„Proti osaměle útočícímu ‚vlku samotáři‘ prakticky nemůže včas zasáhnout žádná policie ani bezpečnostní složky žádné země, bez ohledu na její společenské zřízení,“ potvrdil pro ParlamentníListy.cz Gilovu zkušenost válečný veterán z Iráku a Afghánistánu Lumír Němec. Připomněl přitom celou řadu útoků ozbrojenými útočníky, proti kterým dlouhé hodiny nebyla schopna zasáhnout žádná ozbrojená složka státu. „Než se celá mašinérie dá do pohybu, je už mnohdy pozdě,“ připomněl opakované akce z Paříže, Beslanu nebo Moskvy muž, který jako jeden z mála Čechů nejen bojoval proti Tálibánu, ale v současnosti se podílí i na výcviku kurdských milic stojících proti Islámskému státu.

Anketa

Umíte střílet ze střelné zbraně?

74%
hlasovalo: 12001 lidí

Špatný nápad ve špatný okamžik

V listopadu 2015 přitom Evropská komise (EK) zveřejnila návrh směrnice, která by zakazovala držet většinu samonabíjecích zbraní.

„V dnešní době odzbrojovat obyvatelstvo je velice nerozumné,“ tvrdí šéf sněmovního výboru Roman Váňa (ČSSD). „Odmítám hysterii dokonce i části české politické scény a šikanózní praxi Evropské komise, která omezuje lidská práva slušných českých občanů. Tohle vůbec, ale vůbec nepovede ke snížení nebezpečí teroristických útoků,“ tvrdí starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Podle ní je za vším diletantismus evropských špiček a úředníků, znepříjemňujících životy obyčejným lidem. „Odzbrojit lidi je to nejhorší, co může dnes jakýkoliv stát udělat,“ uvedla Černochová.

Podle Gila ale i dalších diskutujících by se opatření EK dotklo jen slušných a netrestaných držitelů zbraní, protože zločinec nebo terorista bude mít vždy dost prostředků, aby si zbraň opatřil na černém trhu. V něm by navíc bylo podle bezpečnostních expertů po schválení zbraní dost, protože by velká část vlastníků zbraní raději „ztratila“, než aby je za směšnou částku od státu vydala. Náklady na jejich vykoupení Váňa odhaduje až na tři miliardy korun. V současnosti je totiž mezi lidmi legálně nahlášeno více než 700 tisíc zbraní od pistolí ráže 6,35 mm po velkorážní kulomety, samopaly a útočné pušky.

Češi zatím vzdorují

„Návrh novely zákona o zbraních, která je teď ve Sněmovně, neobsahuje nic z návrhu EK a rozhodně, rozhodně tam z ní ani nic dávat nebudeme,“ potvrdila doposud odmítavý postoj českého státu vedoucí oddělení zbraní Ministerstva vnitra Milena Bačkovská. Podle ní totiž návrh EK je nejen nekompetentní, ale i nelogický, protože v některých případech naopak zjemňuje současné přísně nastavené české limity pro získání nejvíce nebezpečných, tzv. zakázaných zbraní. „Na všechny naše návrhy jen odpovídají, že každá zbraň, která vypadá jako Kalašnikov, je prostě nebezpečná. Takže co má zásobník jako banán, musí se zakázat,“ nechápe Bačkovská úmysly EK, které navíc reálně hrozí zlikvidovat i všechen zbrojní průmysl v zemích EU, snad s výjimkou Belgie.

Ještě tvrdší vyjádření na adresu nikým nevolených úředníků z Bruselu vyřkl člen představenstva sdružení Lex David Karásek. Podle zástupce sdružení bránícího zájmy zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a licencí je EK přímo odpovědná za současná bezpečnostní rizika teroristických útoků v Evropě, páchaných muslimskými teroristy nelegálně získanými zbraněmi. „Evropská komise je pro Evropu horším nepřítelem než Islámský stát,“ doplnil Karáska prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Na odzbrojení nejsou peníze

Podle redakcí oslovených právníků přitom není vůbec jisté, zda by takový postup neodporoval Listině lidských práv a svobod. Navíc je otázkou, kde by stát na de facto vyvlastnění více než 700 tisíc zbraní vzal peníze. Použít ustanovení o vyvlastnění v obecném zájmu by totiž nebylo možné podobně jako třeba na sporné pozemky pod dálnicí. A každý majitel by mohl chtít po státu za svou zabavenou zbraň libovolně vysokou částku. V případě vyplacení jen části svých požadavků by mohli lidé postup státu napadnout žalobami u nezávislých soudů včetně mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. To by vzhledem k počtu držitelů zbraní jednak způsobilo totální kolaps české justice a navíc by se na rozsudky vzhledem k všeobecně pomalému postupu českých soudů čekalo celé roky. Praktický dopad návrhu EK by tak dlouho byl nulový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…