V Praze se dnes představí replika vlaku legionářů

11.10.2014 6:16

Na pražském Nákladovém nádraží Žižkov se dnes představí replika vlaku, pomocí kterých českoslovenští legionáři za první světové války ovládali Transsibiřskou magistrálu. Vytvořen byl při příležitosti 100 let od vzniku legií. Na pražském Vítkově se také při této příležitosti uskuteční na den přesně po 100 letech rekonstrukce slavné přísahy České družiny.

V Praze se dnes představí replika vlaku legionářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Replika legionářského vlaku na Nákladovém nádraží Žižkov

Přísaha České družiny, první dobrovolnické jednotky Čechoslováků na východní frontě, se uskutečnila 11. října 1914 na Sofijském náměstí v Kyjevě. Jednotku tvořilo několik set mužů. Datum přísahy je bráno jako datum vzniku legií v Rusku.

Při rekonstrukci historické události převezmou muži v historických uniformách na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově repliku praporu, kterou vysvětí kněz. Oslavy připomenou i dobrovolnickou rotu Nazdar, která svůj praporec získala jen o den později ve francouzském Bayonne.

Z Vítkova se legionáři přesunou na žižkovské Nákladové nádraží, kde bude připraven Legiovlak. Vlak má zatím sedm z plánovaných deseti vagonů, mezi nimi je i replika plně vyzbrojeného obrněného vozu, který sloužil k ochraně vlakových souprav.

Legiovlak bude od jara příštího roku po pět let křižovat republiku

Legiovlak dál obsahuje dva plošinové vozy s materiálem a obrněným automobilem Austin, ubytovací vůz takzvanou těplušku, která byla domovem po mnoho měsíců až 15 legionářům, vůz polní pošty, zdravotní vagon s ošetřovnou a štábní vůz pro důstojníky. Doplnit je mají v budoucnu velitelský, výstrojní a dílenský vůz. V budovách nákladového nádraží je připraven doprovodný program pro děti i dospělé, budou se například promítat dobové dokumenty.

Legiovlak vznikl v rámci projektu Legie 100. Od jara příštího roku bude po pět let křižovat republiku a umožní lidem seznámit se na vlastní oči s tím, jak se ve vlaku žilo a bojovalo.

Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě i s pomocí 63 vlaků o 40 vagonech. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích plujících z Vladivostoku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…