V Praze se opět protestovalo: „Říkejte nám pravdu, my jsme alarm.“

16.01.2020 17:40

V centru Prahy se dnes dopoledne sešla dvacítka aktivistů z mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), aby vyjádřili solidaritu s klimatickým hnutím v Austrálii, kterou několik měsíců sužují rozsáhlé lesní požáry,“ uvedla ČTK.

V Praze se opět protestovalo: „Říkejte nám pravdu, my jsme alarm.“
Foto: Archiv
Popisek: Země

Na náměstí Republiky před zraky několika přihlížejících rovněž poukazovali na to, že Austrálie nepřijímá klimatické závazky. Hesla jako „Říkejte nám pravdu, jednejte hned“, „My jsme alarm“ či „Rebelie, nebo vyhynutí“ si čtyři aktivisté napsali přímo na svá polonahá těla.

Krátce před 11:30 se skupina vydala k australskému konzulátu v Klimentské ulici, kde přečetla otevřený dopis australské vládě. Aktivisté ji v něm vyzvali, aby řekla pravdu o stavu klimatické nouze a o tom, co se v Austrálii děje. Sami vyjádřili přesvědčení, že viníkem současné situace v Austrálii je dlouhodobé spalování fosilních paliv, špatné hospodaření s půdou a chybné kroky představitelů země.

Aktivisté také přečetli jména obětí posledních požárů v Austrálii a uctili jejich památku minutou ticha.

Forma protestu měla podle zástupců hnutí poukázat na zranitelnost člověka přírodními ději. Aktivisté uvedli, že apelují na politiky různých zemí, aby zajistili bezpečnost pro své občany, neboť „klima se neřídí hranicemi národních států“.

Kvůli neochotě reagovat na klimatické změny čelí kritice i australská vláda. Při požárech, které v Austrálii začaly loni v září, přišlo o život 28 lidí a shořelo 2 600 domů, oheň také zničil víc než deset milionů hektarů porostů, což je území větší než rozloha Česka. Australský premiér Scott Morrison ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…