V Praze se osvobození může dočkat až 680 vězňů

02.01.2013 20:47

V Praze by se měla prezidentská amnestie vztahovat na téměř 680 lidí, kteří si v současnosti odpykávají trest za branami pankrácké a ruzyňské věznice. Vyplývá to z webových stránek vězeňské služby. O propuštění vězňů rozhodují Obvodní soud pro Prahu 4 a Obvodní soud pro Prahu 6, o zhruba desítce odsouzených také pražský městský soud. Dalším pak bude prominut podmíněný nebo alternativní trest.

V Praze se osvobození může dočkat až 680 vězňů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Podle posledního vyjádření ministerstva spravedlnosti by se amnestie měla týkat 7416 vězňů. Prezident Václav Klaus ji vyhlásil na Nový rok při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky.

Pražské obvodní soudy rozhodují přímo ve věznicích. Městský soud podle své mluvčí Martiny Lhotákové posuzování amnestií koordinuje. Jeho předseda Jan Sváček je zároveň členem pracovní skupiny, která se současnou situací zabývá. Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka budou ostatní okresní soudy samy posuzovat, zda je pro ně výhodnější rozhodovat jednotlivé případy přímo ve vězení nebo na soudech. Krajské soudy pak budou posuzovat možná zastavení trestního stíhání, které trvá déle než osm let.

Pankráckou věznici opustí více jak 360 vězňů

Z věznice na Pankráci bude propuštěno přes 360 vězňů odsouzených převážně za drobné trestné činy, včetně krádeží nebo neplacení výživného. O jejich propuštění za branami věznice rozhoduje na základě podkladů vězeňské služby pět soudců, přítomni jsou také dva státní zástupci. Po kladném výroku soudců projdou vězni výstupní prohlídkou a opustí věznici.

První vězeň byl z pankrácké věznice na svobodu propuštěn před polednem. "Jedu rovnou za manželkou do porodnice," řekl přítomným novinářům. Řekl, že byl odsouzen za maření výkonu úředního rozhodnutí, ve vězení strávil jen několik dní. Další trojice opustila brány vězení až zhruba dvě a půl hodiny po prvním muži, s novináři se bavit odmítla. Na několik dalších vězňů od rána čekali před věznicí jejich rodinní příslušníci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…