V Praze se otevře nová budova Vojenského ústředního archivu

17.03.2015 6:30

Nová budova Vojenského ústředního archivu v Praze dnes zahájí činnost. Do zrekonstruovaného objektu v areálu kasáren v Praze-Ruzyni se archiv přesunul z Invalidovny v Karlíně, kterou v roce 2002 poničily povodně a poškodily velkou část sbírek. Slavnostního otevření archivu se zúčastní ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

V Praze se otevře nová budova Vojenského ústředního archivu
Foto: arub.cz
Popisek: Archiv - ilustrační foto

Po záplavách před 13 lety, které v Invalidovně zatopily na 26.500 kartonů archiválií, bylo rozhodnuto o přestěhování archivu do bývalého vojenského gymnázia v areálu kasáren 17. listopadu. Jejich rekonstrukce pro potřeby skladování archivních materiálů vyšla podle ministerstva obrany na zhruba 393 milionů korun. Samotné stěhování sbírek loni stálo asi 18 milionů korun. 
   
Během dnešního slavnostního otevření představí Vojenský ústřední archiv čtyři nové archivní národní kulturní památky. Ty se týkají operace Anthropoid, jejíž účastníci v roce 1942 spáchali v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, či roty Nazdar a České družiny za první světové války. Na budově bude odhalena také pamětní deska připomínající významného vojenského archiváře Vojtěcha Fejleka, jehož jméno objekt ponese. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…