V Praze se protestovalo proti Trumpovi. Na demonstraci dorazili Američané

11.02.2017 15:22

Asi padesátka demonstrantů, převážně Američanů žijících v Praze, dnes prošla centrem města na protest proti politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. Protestovali, stejně jako už v minulých dnech lidé v mnoha evropských metropolích i v USA, proti jeho zákazu vstupu uprchlíkům i lidem ze sedmi muslimských zemí, připomíná ČTK.

V Praze se protestovalo proti Trumpovi. Na demonstraci dorazili Američané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Uzavření hranic avizované jako dočasné sice zablokoval soud, Trump ale zvažuje vydání nového příkazu. Řečníci dnes v Praze tvrdili, že Trumpovy kroky po nástupu do úřadu nevedou ke svobodě, ale k jejímu omezování. Vyzývali k podpoře demokratické Ameriky, ale i k obecnému vzedmutí občanské společnosti, apelovali také na Čechy s tím, že mají za sebou život v nesvobodné společnosti.

„Ze svého amerického pohledu mám často pocit, že pro mnoho Čechů účastnit se politiky znamená povídat si v hospodě, sdílet memy a čas od času jít volit. A to mě mrzí, protože z českých dějin víme, že i v nesvobodném režimu je možné být vidět a slyšet, a tím věci změnit,“ řekl v Česku žijící Američan Guy Tabachnick, vystupující za Mladé Zelené.

Na závěr poklidné demonstrace zazpívali píseň This Land is Your Land

„Americká pravice, ale i levice si začíná kvůli Trumpovu dekretu uvědomovat, že jednou z nejúčinnějších politických zbraní je vztek,“ řekl. Jeho důvodem podle něj může být korupce, to, když politici neřeší nízké mzdy, nebo to, když „politici zacházejí s dobrými, pracovitými, prověřenými lidmi jako s teroristy“. „Pokud se nehodláme aktivně zúčastnit politického dění, pak ‚sorry jako‘, pak si ty politiky, které máme, zasloužíme,“ uvedl s odkazem na nedávnou průpovídku ministra financí Andreje Babiše, která od té doby nabyla velké popularity.

Demonstranti s mnoha transparenty odkazujícími k touze po svobodě a odsuzující zejména rasovou nesnášenlivost, jakoukoli společenskou segregaci a utlačování, přešli z Klárova k americkému velvyslanectví v Praze. Cestou skandovali „No Ban No Fear – Refugees are Welcome Here“ (Žádný zákaz, žádný strach, uprchlíky vítáme) nebo „No Border No Nations – Stop the Deportations“ (Žádné hranice, žádné národy, zastavte deportace).

Na závěr poklidné demonstrace zazpívali píseň This Land is Your Land, jednu z nejslavnějších amerických folkových písní, známou z podání mnoha interpretů i tím, že si ji přál při inauguračním ceremoniálu zahrát prezident Barack Obama. Jejím autorem je Woody Guthrie, souputník hnutí za sociální spravedlnost v časech hospodářské krize. Česká verze písničky je známá jako Ta zem je tvá zem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…