V Praze se rýsuje vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice

13.10.2014 15:08

ANO s ČSSD V Praze řešily program, na jehož základě by strany mohly spolupracovat. Rýsuje se také spojení s Trojkoalicí Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Společně by strany na magistrátu měly jen těsnou většinu jednoho hlasu. Do pátku se všechny strany znovu sejdou. Informovala ČT24.

V Praze se rýsuje vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Šest ze sedmi stran, které se ve volbách probojovaly do zastupitelstva Prahy, mají ustaveny zastupitelské kluby a zvolily jejich předsedy. Strany rovněž sestavují týmy pro jednání o případné koalici. ČTK to sdělili zástupci jednotlivých stran. Klub ani jeho předsedu zatím nemá ODS, ta má jednat v pondělí odpoledne. Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO 2011 před druhou TOP 09 a třetí Trojkoalicí.

Za ANO vyjednává lídryně kandidátky Adriana Krnáčová, předseda klubu Hašek a šéfka pražského ANO Kleslová

Svůj zastupitelský klub si ustavilo už v neděli vítězné hnutí ANO 2011. Předsedou klubu se stal nově zvolený zastupitel Michal Hašek, který je zároveň členem vyjednávacího týmu ANO. Spolu s ním bude s potenciálními koaličními partnery jednat ještě jednička ANO v Praze Adriana Krnáčová a předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová. Klub má i TOP 09, která skončila ve volbách na druhém místě. Za ni budou případnou koalici vyjednávat primátor Tomáš Hudeček a jeho náměstek Jiří Vávra.

Vyjednávací tým i klub má rovněž ČSSD. V jeho čele stojí zastupitel a exministr Karel Březina, který společně s lídrem ČSSD Miloslavem Ludvíkem a zastupitelem Petrem Dolínkem povede jednání s ostatními stranami. Také Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) má zvoleného předsedu klubu. Stala se jím starostka Slivence Jana Plamínková (STAN).

Na magistrátu se už sešel klub pirátů a komunistů

Na magistrátní půdě se sešli a ustavili klub i nováčci v zastupitelstvu - Česká pirátská strana, která má čtyři zastupitele. Vyjednávací tým KSČM pak povede poslankyně a zastupitelka Marta Semelová. Také zastupitelský klub komunistů se už sešel na svém prvním zasedání. V pondělí odpoledne by pak měl jednat klub občanských demokratů, předsedu zatím nemá.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalicí na magistrátu je varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta by měla v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…