Už to jiskří: Šťouchanec Kalouskovi od Babišovy Krnáčové

11.10.2014 16:19

Rozlepující se volební lístky nebo dva oddělené listy našli někteří voliči v obálce na Praze 10 a Praze 11. K chybě došlo pravděpodobně v tiskárně, neboť ostatní lístky byly v pořádku. Podle Ministerstva vnitra to jejich platnost neovlivní, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a několik tamních zastupitelů to však kritizují.

Už to jiskří: Šťouchanec Kalouskovi od Babišovy Krnáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Část voličů totiž nenašla všechny kandidáty do komunálních voleb na jednom archu, jak to ukládá zákon, ale na dvou samostatných. Jiné listy byly slepené nebo se rozlepovaly.

Ministerstvo vnitra je však uzná jako platné, jak uvedl tiskový mluvčí Vladimír Řepka pro Českou televizi: „Na Praze jedenáct se nám například stalo, že se některé hlasovací lístky rozlepily. Český statistický úřad na to zpracoval stanovisko s tím, že pokud hlasovací lístek obsahuje, co má, ale je jen rozlepený, tak ho slepí a budou považovat za platný hlas," vysvětlil Řepka.

Podle sociální demokratky a dosavadní radní Prahy 10 Jiřiny Vondrákové by bylo na místě volební lístky rozdělit podle politických stran. Fyzickou námahu při rozkládání archů si dobře pamatuje ze své účasti ve volební komisi, kdy ještě nebyla v městské radě ani zastupitelstvu: „Když si vzpomenu, jak mne bolela ramena. Také lidé se nás ptají, co s tou plachtou mají dělat, zda ji stříhat a podobně. Bylo by lepší a zároveň přehlednější, kdyby kandidátky rozdělili jednotlivě. Sousta lidí ve volebních komisích je staršího věku i jim by to určitě vyhovovalo. Přimlouvala bych se za to, aby se do toho někdo právnicky obul a udělal lístky jednodušším způsobem,“ uvedla Vondráková.

S velkými listy se obtížně manipuluje

Zastupitel TOP 09 Jan Šnajdr pro ParlamentníListy.cz uvedl, že jde o technickou závadu a stávat by se to nemělo. „Já jsem měl lístek v pořádku a byla to opravdu veliká plachta, špatně se s ní manipulovalo, tak jsem si hlasy připravil už doma. V zásadě šlo o chybu tiskáren a technickou závadu, stávat by se to ale nemělo,“ řekl Šnajdr.

Občanský demokrat Miloslav Mihálik je dosavadním zastupitelem Prahy 11 a jako velký problém celou situaci nevidí: „Technické chyby k tomu prostě patří a stanou se, nevidím v tom zásadní problém. Inteligentní člověk to pochopí a hlupák z toho bude dělat problémy a nahrávat médiím a těm, kteří ve volbách neuspějí. Lístek si navíc každý mohl vyměnit přímo ve volební místnosti,“ sdělil Miloslav Mihálik.

Za příliš závažné to nepovažuje ani zastupitelka za KSČM Prahy 10 Jana Čunátová. „V každém případě by se měl dodržovat zákon a takové věci by se neměly stávat, to je jasné. Žijeme v právním státě, tudíž zákon mám být dodržován všemi bez rozdílu.

Kalousek se posmíval, Krnáčová pádně odpověděla

„Volby v Praze jsou bohužel poznamenané bezprecedentní technickou chybou, která může znamenat jejich zmaření. Odpovědnost za to nese organizátor voleb Ministerstvo vnitra, kde tuto agendu má v kompetenci Adriana Krnáčová. Co k tomu říci? Prostě na to nedohlédla!“ uvedl na sociální síti Miroslav Kalousek z TOP 09.

Pro ParlamentníListy.cz na jeho šťouchanec ve štábu TOP 09 zareagovala sama Adriana Krnáčová, možná primátorka za ANO. „Tiskárna statistický úřad informovala, že se jí zalepily trysky a malý počet těchto lístků nebude zalepen. Statistický úřad vydal metodický pokyn, o kterém informoval magistrát a magistrát, jelikož je organizátorem voleb, musel informovat své okrskové komise, že tyto hlasovací lístky budou považovány za platné. Je to bouře ve vodě. Pan Kalousek asi nemá dobré informace. Pokud informaci magistrát okrskovým komisím nesdělil, tak je to chyba magistrátu, nikoli ministerstva vnitra,“ řekla Krnáčová na krátké tiskové konferenci. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…