V Praze vznikl symbolický hřbitov padlých z Majdanu. Bylo vztyčeno 107 křížů

24.04.2014 13:57

107 obětí nedávných událostí z centra Kyjeva na tzv. Majdanu si včera odpoledne symbolicky připomněla tři občanská sdružení. V Praze u tramvajové zastávky Ruská zaplnilo zdejší prostranství 107 křížů, které mají zmíněné oběti symbolizovat.

V Praze vznikl symbolický hřbitov padlých z Majdanu. Bylo vztyčeno 107 křížů
Foto: Dekomunizace, o.s.
Popisek: Symbolický hřbitov Nebeské setniny zpřítomňuje oběti Majdanu

Akci a s ní spojený pietní akt uspořádalo občanské sdružení Dekomunizace  ve spolupráci s Ukrajinsko Evropskou Perspektivou a občanským sdružením Start Vršovice. Podle emailové zprávy, kterou serveru ParlamentníListy.cz zaslalo občanské sdružení Dekomunizace, se akce zúčastnil také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle organizátorů byli mezi oběťmi lidé, kteří obětovali snu o lepší zemi svůj vlastní život. „Byli mezi nimi vysokoškolští profesoři, vědci, studenti, i prostí lidé ze západu, ale i z východu země,“ píší pořádající organizace v prohlášení, které dnes rozeslaly médiím.

Celé sdělení občanského sdružení Dekomunizace ZDE

„Naším záměrem je lidem ukázat, že jen něco přes tisíc kilometrů od nás na východ umírali za svoji svobodu konkrétní lidé, kteří po sobě zanechali svoje blízké, že nejde jen o nějakou anonymní zprávu z médií,“ říká Jakub Svěrák z Dekomunizace, o. s.

Historická paměť českého národa by neměla být krátká

Symbolickou akci zahájil v odpoledních hodinách pietní akt, v jehož rámci zazněla společná modlitba za oběti vedená primasem ukrajinské řeckokatolické církve Vasilem Slivotskijem z kostela sv. Klimenta v Praze.

Mimo jiné na akci promluvila Galina Andrejceva z nevládní organizace Ukrajinsko Evropská Perspektiva, která sdružuje Ukrajince na celém světě, podporující prozápadní kurz Ukrajiny: „Bojím se o Ukrajinu, není ještě ani náhodou dobojováno a k `nebeské setnině` se přidají tisíce dalších. Čelíme velmi mocnému agresorovi. Kdyby Ukrajina padla, je jen otázka času, kdy bude Putin pomýšlet na další Slovany. Historická paměť českého národa by neměla být krátká,” varovala. 

Symbolický hřbitov má zůstat na zmíněném pražském prostranství do konce dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…