V Praze začnou největší výstavy připravené k výročí Karla IV.

15.05.2016 11:47

V Praze se dnes pro veřejnost otevřou největší výstavní projekty připravené k letošnímu 700. výročí narození Karla IV. Na Pražském hradě začíná ve Vladislavském sále dvoutýdenní výstava českých korunovačních klenotů a série pěti výstav na různých místech Hradu, jenž sám o sobě je dokladem Karlova působení. Zprávu přinesla ČTK.

V Praze začnou největší výstavy připravené k výročí Karla IV.
Foto: Národní Pokladnice
Popisek: Medaile s Karlem IV.

Ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně se otevírá velká česko-německá výstava, kterou o Karlovi IV. a jeho době připravila Národní galerie ve spolupráci se zahraničními partnery.

Výstava například zcela výjimečně a na pouhý týden ukáže Zlatou bulu císaře Karla IV. z roku 1356, hlavní zákoník platný až do konce říše v roce 1806. Návštěvníci budou mít možnost srovnat nejznámější Karlovo vyobrazení z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi s karlštejnskou nástěnnou malbou, sochou ze Staroměstské mostecké věže či vzácným Morganovým diptychem zapůjčeným z New Yorku. Autoři výstavy shromáždili na 250 exponátů z celého světa a chtějí jejich pomocí zkonstruovat příběh Karlova života a jeho doby a pokusit se podat jeho psychologický portrét.

Na Hradě začíná několik výstav. Nejvýznamnější je pravděpodobně v Císařské konírně, jmenuje se Žezlo a koruna a ukáže tisíciletou historii korunovací českých králů. Výstava Koruna království v hradní Jízdárně nabízí model triforia z katedrály sv. Víta včetně kopií gotických bust, ukazuje také katedrálu jako nejvýznamnější pohřebiště českých panovníků. Další výstavy připravené na Pražském hradě se budou věnovat dostavbě katedrály z přelomu 19. a 20. století, vztahu českého státu ke korunovačním klenotům či středověkému dobývání vzácných kovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…