V Přednádraží žijí už jenom dvě rodiny. Čekají na klíče od nového bytu

06.07.2013 12:00

Dvě rodiny ještě stále zůstávají v ostravském ghettu Přednádraží v posledním obývaném domě číslo osm. Ten jim ale nad hlavou rozebírají bezdomovci a další lidé, kteří se v již prázdných bytech snaží najít cokoliv, co bude možné zpeněžit. Všude smrdí výkaly, během dvou dnů zmizela značná část střechy a v pondělí by údajně měla přestat téct i voda, kterou obyvatelé čerpají z jednoho kohoutku, elektřina v domě nefunguje už řadu měsíců.

V Přednádraží žijí už jenom dvě rodiny. Čekají na klíče od nového bytu
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

V domě ještě před několika dny bydlelo šest rodin. Stěhovat se měly všechny v sobotu, čtyři ale nakonec lokalitu narychlo opustily už v pátek, protože přijel stěhovací vůz. Zbývající dvě rodiny by se měly přestěhovat během následujících dnů. "Ještě nemám klíče, majitel bytu je na dovolené. Měla bych odjet příští týden. Už je to tu všechno rozebrané, chodí sem lidé z ubytoven. Mám strach, už jen čekám na úterý, kdy jdu za majitelem, ať mi dá klíče, a jdu pryč," řekla ČTK Květa Kratochvílová, která bydlí v prvním patře a v Přednádraží žije 33 let.

Stěhujeme se do Přednádraží dvě

Další rodina i s malým dítětem zůstává v přízemí, přestože i ona má k dispozici byt a v pátek se mohla odstěhovat, zatím neodešla. Stejně jako někteří jejich sousedé mají odejít do Hrušova, který je součástí Slezské Ostravy. "Já se netěším, kvůli té lokalitě," přiznala Rozálie Makuňová. Obě ženy se shodují v tom, že už v místě nyní bydlí problémoví nájemníci, kteří odešli právě z Přednádraží. "Bude to Přednádraží dvě," tvrdí shodně s tím, že bydlení v tomto místě považují za přechodné.

Na místo v sobotu znovu dorazily i zástupkyně občanského sdružení Mazlíci v nouzi, které zde už ve čtvrtek odebíraly zvířata. "Mají všechny svrab, jsou silně zablešené. Jedna kočička je březí, druhá je slepá. Další, co se tady potulují, na tom, myslím, budou úplně stejně. Ve čtvrtek jsme tady odebraly pět koček a psa. U rodiny, od které jsme to odebraly, zůstali ještě další minimálně čtyři kočky a jeden pes, kterého nám odmítli vydat," řekla pracovnice sdružení Lenka Putová.

Dodala, že zvířata žila v katastrofických podmínkách. "Když jsme teď prošly byt, který nájemníci opustili, tak je to vidět, že lidi na hygienu vůbec nedbali. Zvířata se vyléčí, odbleší, odčerví, naočkují a budou se jim hledat nové domovy. Je na zvířatech poznat, že nikdy v životě nebyla venku a celý život obývala byt," doplnila Putová.

Boj o Přednádraží odchodem obyvatel neskončí

Čtyřicetiletá Helena Macková, která se z Přednádraží odstěhovala v pátek do Hrušova, novinářům řekla, že si na nové bydlení nemůže zvyknout. "Není to ono. Tam jsem byla zvyklá, tady ne. Byt je ale lepší, teče tady voda, budu mít elektřinu. Bude tu hodně práce, než to dám do kupy," podotkla Macková. Za byt bude měsíčně platit i s energiemi přes 10.000 korun.

Podle Kumara Vishwanathana z občanského sdružení Vzájemné soužití, které s lidmi v lokalitě spolupracovalo, boj o Přednádraží odchodem posledních obyvatel neskončí. Sdružení zvažuje žaloby na různé instituce, které podle jeho mínění mají podíl na postupné devastaci lokality. Organizace chce také usilovat o schválení zákona o sociálním bydlení.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…