V Příbrami dnes protestovalo asi 50 pravicových radikálů

15.02.2014 16:50

V Příbrami se dnes odpoledne sešlo asi padesát radikálů, kteří na náměstí T. G. Masaryka asi půl hodiny protestovali proti nedodržování lidských práv, financování občanských sdružení či vládní agentury pro sociální začleňování. Na akci byly nasazeny desítky policistů, antikonfliktní tým i policejní vrtulník. Policie bude město ještě odpoledne monitorovat pro případ, že by se extremisté přesunuli do lokalit se sociálně slabými obyvateli.

V Příbrami dnes protestovalo asi 50 pravicových radikálů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

„Kapitalismus patří na smetiště dějin a je třeba ho nahradit jiným, společensky spravedlivějším řádem," uvedl ve svém proslovu jeden ze členů skupiny. Radikálové kritizovali i server Romea.cz, který podle nich bagatelizuje trestné činy Romů a rozdmýchává rasovou nesnášenlivost vůči ostatním Čechům. Vystoupili i s kritikou nové vlády nebo nové ombudsmanky Anny Šabatové, která podle nich nehájí práva běžných občanů.

V okolí sociálních ubytoven naproti nemocnici ZÚNZ v Příbrami se už dnes před polednem začali připravovat na nahlášené shromáždění extremistů romští obyvatelé spolu se zástupci sdružení Konexe. „Máme tady nahlášené vlastní legální shromáždění, rezervaci těchto ulic na nějakou dobu, takže nikdo jiný si tady nemůže nahlásit shromáždění, protože už ho tady máme my," řekl ČTK mluvčí sdružení Konexe Miroslav Brož. Sdružení zorganizovalo také diskusi s obyvateli okolních domů nebo aktivity pro děti, aby nebyly traumatizované z případných rasistických útoků. Podle Brože je v příbramské lokalitě poblíž ubytoven problémem, že Romové nekomunikují s lidmi z okolních paneláků, kteří proti nim následně sepisují petice.

Členové sdružení spolu s romskými obyvateli ubytoven na místě vyvěsili transparenty s hesly „Politika sociální integrace selhala", „Nenávist není řešení", „Černí, bílí, spojme síly" nebo „Romská hrdost". Po 15:00 sdružení z místa odjelo do Karlových Varů, kde je podle Brože nahlášena akce radikálů, mimo jiných i z Německa.

Svolavateli akce na příbramském náměstí byli podle radnice Pavel Matějný a Jana Tvrdá z Chotěbuzi. Matějný je podle zdrojů z internetu bývalým exponentem Dělnické strany a nyní funkcionářem nového uskupení Čeští lvi. Jeho jméno je mimo jiné spojováno s nedávnými pochody v Přerově a Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…