V protonovém centru se bez problémů léčí Slováci. Češi si ale musí vše platit

25.03.2014 21:17

Čeští pacienti mají stále mizivý přístup k takzvané protonové léčbě rakoviny. Pokud si nemohou léčbu zaplatit sami, mají často většinou smůlu. Zdravotní pojišťovny i někteří lékaři spolupráci s pražským protonovým centrem stále blokují a přes pozitivní zkušenosti ze zahraničí dokonce i pacienty od protonové léčby odrazují.

V protonovém centru se bez problémů léčí Slováci. Češi si ale musí vše platit
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Léčba rakovinových onemocnění za pomocí protonového ozařování je moderní a oproti dosavadní fotonové metodě velmi šetrná k organismu pacientů. Pražské centrum je navíc v současné době nejmodernějším zařízením svého druhu na světě. Paradoxně ale dvě třetiny všech pacientů protonového centra tvoří cizinci.

ParlamentníListy.cz již opakovaně informovaly o problémech, které má pražské protonové centrum (Proton Therapy Center, PTC) především s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a jejím ředitelem Zdeňkem Kabátkem. VZP jako největší zdravotní pojišťovna s šesti miliony klientů totiž většinou odmítá pacientům léčbu v PTC uhradit, přestože si všichni platíme zdravotní pojištění.

Přes 8 tisíc Čechů ročně postihne rakovina prostaty

V řadě případů je ale protonová léčba jediným způsobem, jak rakovinou postiženému pacientovi pomoci a v případě dětských pacientů nehrozí výrazné poznamenání na celý budoucí život.  

  • Vše k tématu můžete číst ZDE.

Například muž trpící rakovinou prostaty navíc i po vyléčení v naprosté většině případů zůstane i nadále potentní a nepotýká se s úniky moči, jak je tomu po aplikaci konvenčního fotonového ozařování. Přitom v Česku se ročně objeví přes osm tisíc mužů, které rakovina prostaty postihne.

Ani to však dosud nic nezměnilo na tom, že čeští pacienti mají většinou s možností úhrady léčby pojišťovnou smůlu. Jak redakci řekl Vladimír Šulc z pražského protonového centra, převážná část Čechů, kteří se u nich léčí, si náklady platí z vlastní kapsy. Jinak by neměli šanci.

Holanďané na popud vládní organizace staví čtyři protonová centra

Jasným příkladem, že protonová léčba funguje, je podle Šulce rozhodnutí Rady holandských zdravotních pojišťoven, což je poradní orgán holandské vlády. Ta stanovila potřebu protonové léčby pro téměř tři a půl tisíce pacientů ročně. V Holandsku proto začíná budování hned čtyř center protonové léčby.

„Vysoce efektivní protonová léčba bez trvalých následků ušetří systému zdravotního pojištění obrovské prostředky, které mohou být využity na léčbu jiných nemocí. Pacienti se po léčbě ihned vracejí ke své původní práci i ke svým koníčkům. Proto Holandsko schválilo výstavbu čtyř protonových center. Stejný model převzalo i Dánsko,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vladimír Šulc.

Ten navíc upozornil na to, že slovenská Všeobecná zdravotní pojišťovna s proplácením protonového ozařování problém nemá a v pražském centru se díky tomu pravidelně léčí pacienti ze Slovenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…