V Rakousku se objeví „loupeživí rytíři“. Budou bránit bankrotu

01.08.2015 15:00

Korutany, jedna ze spolkových zemí Rakouska, mají dnes podobné problémy jako Řecko. Hrozí zde bankrot a centrální vláda ve Vídni je ochotna podpořit zdejší obyvatele jen za cenu drastických škrtů, které známe z Řecka. Dotknou se sociální oblasti i kultury. Cestu k dalším zdrojům v Korutanech budou hledat i „loupeživí rytíři“.

V Rakousku se objeví „loupeživí rytíři“. Budou bránit bankrotu
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Jedna z rakouských spolkových zemí má problém. Korutany se potýkají s velkými dluhy pocházejícími z doby, kdy jim vládl radikální Jörg Haider. Pod jeho vedením totiž zemská vláda převzala garance za jednu z bank, která zkrachovala. Haiderovi nástupci jsou kvůli tomu teď nuceni žádat o pomoc centrální vládu ve Vídni a ta je k tomu svolná jedině za podmínek razantních úspor v zemském rozpočtu, jak je známe z Řecka. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Dotknou se zdravotnictví, sociální oblasti, školství i dopravy. Uzavřena by měla být např. jedna ze zemských klinik, zaměřená na úrazovou chirurgii. A to není zdaleka všechno. „Zřídili jsme skupinu takzvaných loupeživých rytířů, která bude hledat možnosti v oblasti poplatků i jiných příjmů zemského rozpočtu,“ uvedl radní pro dopravu a energie Rolf Holub. Zdejší vláda je dokonce nucena uvažovat o tom, jak vystačí s penězi v příštích padesáti letech.

Původně lokální banka Hypo Alpe Adria začala po poskytnutí zemských garancí expandovat za hranice Rakouska, především na Balkán. Dělo se tak za vlády Jörga Haidera, ale ambiciózní plány banky skončily jejím bankrotem. Rakouský rozpočet na tento problém vynaložil miliardy eur a zdá se, že bude třeba vynaložit další. Stojí za pozornost, že celá situace má i mezinárodní rozměr, protože mezi věřiteli instituce jsou i německé banky a pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…