V Rakousku sečteno sto procent hlasů, včetně korespondenčních. Pod šéfem socialistů se kýve židle

20.10.2017 10:10

V Rakousku již byly sečteny všechny hlasy, které na konečném pořadí příliš nezměnily. Pouze Svobodné na druhém místě vystřídali socialisté z SPÖ. Deník Kronen Zeitung také přináší mapu, která ukazuje, jak se volilo v jednotlivých částech země.

V Rakousku sečteno sto procent hlasů, včetně korespondenčních. Pod šéfem socialistů se kýve židle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Lidovci v čele s charismatickým Sebastianem Kurzem mohou dále slavit. Ani sečtení korespondenčních hlasů na jejich vítězství dle očekávání nic nezměnilo. S 31,5% tak zůstávají v čele pelotonu politických stran a mají jistou účast ve vládě. Socialisté se nakonec těsně dostali na druhé místo s 26,9%, ale místo ve vládní koalici pro ně patrně nezbude a místo nich dostanou příležitost třetí Svobodní, kteří získali 26% a polepšili si tak oproti minulým volbám o 5,5%. 
 
Rakouští socialisté nakonec v porovnání se svými kolegy v Německu, Francii či Nizozemsku dopadli velmi dobře a prakticky „zůstali na svých“. Přesto je pro ně role v opozici poněkud ponižující a začínají se ozývat hlasy, podle kterých jsou dny šéfa strany a kancléře Kerna sečteny. Ačkoli Kern chce pokračovat dál, strana je dle nejmenovaného zdroje Kronen Zeitung v této věci hluboce rozdělena. Vystřídat by jej mohl v čele strany ministr obrany Hans Peter Doskozil. 
 
Vedle lidovců a Svobodných lze označit za vítěze voleb i levicovou stranu Liste Peter Pilz, který nedlouho před volbami založil bývalý člen Zelených Peter Pilz. Jako student byl členem trockistické Skupiny revolučních marxistů a později přešel k Zeleným. S nimi se však nepohodl zejména v oblasti migrace, kde prosazoval přijetí restriktivnějších opatření. Podařilo se mu získat 4,4% a na rozdíl od Zelených, kteří ztratili 8,5% a získali jen 3,8%, ve volbách uspěl. 
 
Zajímavě se jeví volební výsledky podle spolkových zemí, kde lidovci zvítězili v šesti z devíti zemí. Jen v Korutanech získali první místo Svobodní s 31,8% a socialisté naproti tomu uspěli ve Vídni, kde získali závratných 34,5%. Kdežto lidovci a Svobodní se v hlavním městě země, kde tvoří značnou část přistěhovalci, dostali jen na 21%. Socialistům se však vedle Vídně podařilo uspět i v dalších větších městech. 
 
V Innsbrucku, Klagenfurtu i Štýrském Hradci těsně uspěli před lidovci (ve Villachu před Svobodnými), v Linci potom bylo jejich vítězství nad druhými socialisty přesvědčivější. Lidovci uspěli z deseti největších měst prakticky jen v Salzburgu, kde ovšem dosáhli s více než 40% drtivého vítězství nad druhými Svobodnými o 15% a nad třetími socialisty dokonce o 21%. Konečné výsledky jsou sice známé, ale oficiálně budou oznámeny až po setkání Spolkové volební komise 31. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …