V Respektu mají jasno už dopředu: Zeman kandidovat nebude, vrací se na chalupu

08.03.2017 20:25

Komentátor Marek Švehla se na serveru Respekt.cz zamyslel nad tím, zda prezident Miloš Zeman oznámí zítra svým příznivcům na Pražském hradě to, že bude kandidovat. Zároveň také hovoří o kremlologii a zemanologii.

V Respektu mají jasno už dopředu: Zeman kandidovat nebude, vrací se na chalupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl jí dort

„Svého času byla v Čechách oblíbenou a docela důležitou disciplínou tzv. kremlologie. V jejím rámci se zkoumalo, jak se vládci moskevského Kremlu, skutečného centra moci nad východní a střední Evropou, tváří, jaké dávají posunky, koho posílají do gulagu a koho naopak z gulagu do vlády. Z toho se pak odvozoval další osud obyvatel kolonií. Od těch dob se nám Kreml vzdálil a ztratil na důležitosti, ale kremlologie přežívá v dobových mutacích, z nichž nejčilejší je zemanologie,“ konstatoval Švehla s tím, že její největší aktuální výzvou je právě otázka Zemanovy kandidatury.

On sám se domnívá, že v pátek na tiskové konferenci Zeman poděkuje za „velkou podporu“, pochválí si dosavadní čtyři roky ve funkci a oznámí návrat do čtenářského křesla své novoveselské chalupy.

„Důvody pro takový průběh jsou tři. Zeman předem oznámil, že napřed sdělí své rozhodnutí stovkám svých přátel ve Španělském sále Pražského hradu. Teprve o den později promluví ke zbytku společnosti. To vypadá bizarně. Víc než polibky od Jiřiny Bohdalové potřebuje prezident do případné další volby hlasy voličů. Bylo by tedy logické oznámit rozhodnutí kandidovat rovnou všem najednou,“ zmínil. 

Druhým bodem v lekci kremlologie je podle něj rafinovaná volba Španělského sálu. „Proč by si Zeman rezervoval jedny z nejreprezentativnějších prostor v zemi ke sdělení, že se rozhodl jít do nejistého a vysilujícího předvolebního boje, v němž možná jako první hlava státu v českých dějinách prohraje? Španělský sál je naopak ideálním místem pro oznámení konce, jakousi odměnou pro zklamaný zástup Zemanových obdivovatelů,“ konstatuje dále. 

A všímá si i návštěvy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na Pražském hradě, k níž došlo včera. Podle Švehly Zeman Kellnerovi sdělil protekčně své plány ještě dřív než svému fanklubu. „A ani Kellner asi nepotřebuje vysvětlit, proč Zeman kandidovat chce. Proč ale kandidovat nechce, by ho pravděpodobně zajímat mohlo,“ dodal.

Původní text ZDE.

„Materiál na hodinu kremlologie je tedy jasný, byť ne úplný. Účastníci kurzů pro pokročilé by patrně namítli, že jsou tady ještě motivace lidí, kteří nemusejí čekat frontu u vchodu do Španělského sálu, protože mají svého Zemana po ruce, kdykoliv si zamanou. A jejich zájem pokračovat v hradním večírku dalších pět let, navíc bez obavy ze znovuzvolení, bude podle všeho silnější než chuť nejslavnějšího rezidenta Nového Veselí zajít si k rybníku i jindy než jednou v roce o dovolené,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…