V Respektu se pustili do Klause mladšího

17.02.2017 13:10

Nad výrokem experta ODS na školství Václava Klause mladšího, jenž přirovnal studenta Jakuba Čecha k udavači Pavlíku Morozovovi, se podivil na serveru Respekt.cz publicista Tomáš Feřtek. „Ztratil soudnost Klaus mladší, nebo celá ODS?“ zeptal se.

V Respektu se pustili do Klause mladšího
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Jakub Čech je šestnáctiletý aktivista, jenž se angažoval mimo jiné v získávání přístupu k informacím. Zároveň také kontroluje práci úředníků. Feřtek tuto jeho aktivitu vítá, tvrdí, že ochota mladých angažovat se je jednou z mála pozitivních novinek v této společnosti. 

Klausův výrok ohledně udavačství tak Feřteka rozlítil. Podle jeho slov je to mimořádně nefér a trapné. „Co tím vlastně chtěl Klaus říct kromě chvilkového pobavení svých příznivců? Že být student a zajímat se o politiku a věci veřejné je odsouzeníhodné? To říká dlouholetý ředitel elitního gymnázia, které vychovává lidi, již za pár let tuto společnost povedou? Nebo tím dává najevo pohrdání mladšími a pohoršení nad tím, že si vůbec odvažují něco myslet a dát to najevo? A dodává, že na někoho si bezdůvodně plivnout a neomluvit se je normální? To říká expert na vzdělávání pravicové strany, která chce být opět relevantní politickou silou?“ ptá se Feřtek.

Zároveň se pozastavuje nad tím, že celou událost nechal bez komentáře i předseda ODS Petr Fiala. „Opravdu to znamená, že ODS definitivně otočila kormidlo a směřuje do voličských vod Úsvitu, Přímé demokracie a Zemanovců?“ zeptal se. 

Podle něj je Klaus mladší buď osoba, jež není schopná se tak úplně ohlídat v tom, co říká a dělá. „Nebo je to člověk, který sice ví, že přestřelil, ale neumí přiznat chybu. Případně je to člověk s bizarními názory, který vědomě uráží své okolí a připadá mu to v pořádku. Ani jedna z těch variant není přijatelná u pedagoga, zvláště pokud směřuje do vysoké politiky a potenciálně do vedení resortu školství,“ uzavřel se slovy, že toto by mohlo dojít i předsedovi ODS Petru Fialovi. 

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…