V téhle vsi nepřišel k eurovolbám ani jeden volič. Vážně

26.05.2014 6:22

Nejjednodušší práci se sčítáním hlasovacích lístků měli v letošních evropských volbách volební komisaři v Řikoníně na Brněnsku. Žádný z 28 místních voličů totiž hlasovat nepřišel. Volební účast v této obci - jediné v Česku - byla nulová. Naopak nejaktivnější opět byli lidé v Čilé na Rokycansku, i když na rozdíl od loňských sněmovních voleb nezopakovali stoprocentní účast. Tentokrát dosáhla 82,35 procenta, neboť ze sedmnácti voličů tři k urnám nedorazili. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad na stránkách volby.cz.

V téhle vsi nepřišel k eurovolbám ani jeden volič. Vážně
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Jen ČSSD a KSČM měly ze stran, které v eurovolbách obsadily alespoň jeden mandát, stoprocentní podporu v některé z obcí. Komunistům k tomu pomohl jediný příchozí z 24 voličů v Brdech na Příbramsku, dva ze čtyř voličů v Březině na Vyškovsku a pět ze 71 voličů v obci Vikantice na Šumpersku.

ČSSD volili na Táborsku. Hnutí ANO ovládlo Jičínsko

Sociální demokraté se největší přízni opět těšili v Zadní Stříteži na Táborsku, když jim hlas dali všichni čtyři příchozí z 26 místních voličů. Obec byla jejich voličskou baštou už při loňských sněmovních volbách - tehdy tam získali hlasy devíti ze 14 příchozích voličů, tedy přes 64 procent.

Vítězné hnutí ANO posbíralo procentuálně nejvíce hlasů v obci Ohařice na Jičínsku. Dostalo tam sedm z deseti odevzdaných hlasů, tedy 70 procent. TOP 09 si s podobným ziskem nejlépe vedla v obci Dolní Studénky na Šumpersku - hlasovalo tam pro ni 220 z 317 příchozích voličů. Lidovcům nejvíce přáli v Olšanech na Jihlavsku, kde dostali 16 z 20 hlasů, tedy 80 procent. Tři ze čtyř, tedy tři čtvrtiny hlasů dostala ODS v obci Domoraz na Klatovsku. Svobodní si nejlépe vedli v Kostelci na Jičínsku, kde získali devět z 18 hlasů.

Strana Schwarzenberga měla úspěch ve městech nad 10.000 obyvatel

TOP 09 celkově vyhrála nad ostatními stranami ve městech nad 10.000 obyvatel. V nich ji volilo 17,93 procenta lidí, zatímco vítězné hnutí ANO tam získalo přesně o dva procentní body méně, ČSSD pak 14,41 procenta a nad deset procent se vyhoupla ještě KSČM. ODS v těchto městech získala 8,11 procenta hlasů. V obcích do 1000 obyvatel i v malých vesnicích do 100 obyvatel zvítězilo ANO se ziskem kolem 17 procent hlasů.

Nejvíce se z českých a moravských měst a obcí tentokrát přiblížili celorepublikovým výsledkům svým hlasováním lidé v Olomouci. Od celkových se lišili pouze o 5,24 procenta. Velmi podobně jako v loňských sněmovních volbách volili lidé v evropských volbách v Dolním Dvoře na Trutnovsku, Pernštejně na Chomutovsku a Rpetech na Berounsku. Největší rozdíly ve výsledcích zaznamenali naopak v Bludově na Kutnohorsku a ve Vikanticích na Šumpersku.

ANO mělo v porovnání s ostatními stranami nejvyrovnanější výsledky v rámci krajů. Naopak KDU-ČSL ve Zlínském kraji získala osmkrát více hlasů než v Ústeckém a TOP 09 v Praze zhruba 3,5krát více hlasů než v Moravskoslezském kraji. Nejtěsnější rozdíl dělil ANO a ČSSD v Olomouckém kraji, kde sociální demokraté vyhráli jen o dva hlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…