V Rudolfinu uctili památku zavražděných 3792 terezínských vězňů

09.03.2014 6:06

Koncertem pro 3792 terezínských hvězd v sobotu v zaplněné Dvořákově síni pražského Rudolfina uctili památku terezínských vězňů. Vystoupení se konalo při příležitosti 70. výročí největší hromadné vraždy československých občanů během druhé světové války v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi, kde bylo z 8. na 9. března 1944 zabito 3792 terezínských vězňů. Na památku nevinných obětí na závěr koncertu diváci symbolicky zamávali rozsvícenými umělými svíčkami, které nalezli na sedadlech. Tragickou událost si v sobotu připomněli i na jiných místech.

V Rudolfinu uctili památku zavražděných 3792 terezínských vězňů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Terezíně

Koncert, který byl součástí Mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran, nabídl skladby zavražděných židovských skladatelů z Terezína Pavla Haase, Hanse Krásy či Viktora Ullmanna v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Libora Peška. Na úvod zazněl Ullmannův Koncert pro klavír a orchestr, v němž vystoupil uznávaný český klavírista Martin Kasík. Následovala Symfonie pro velký orchestr Pavla Haase a Zdeňka Zouhara.

Hrála se terezínská opera i hudba z filmu Schindlerův seznam

Po přestávce jeviště patřilo dětem ve zkrácené verzi terezínské opery Brundibár Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera, v níž se představil Dismanův dětský rozhlasový soubor. Program doplnila hudba Johna Williamse z filmu Schindlerův seznam v podání houslisty Pavla Šporcla a klavíristy Petra Jiříkovského. Večer zakončily dvě skladby, které podle svědectví zpívali terezínští vězni před smrtí jako projev vzdoru - československá hymna a Hatikva, hymna Izraele. Před dojatým hledištěm je zazpíval Pražský filharmonický sbor a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. Koncertem provedla Tereza Kostková.

Tragickou událost si dnes připomněli i na jiných místech. Například v rámci happeningu Pamatuj! zpívaly vokální sbory po celé zemi, koncert se uskutečnil také ve Španělské synagoze v Praze. Tryzna k výročí popravy 3792 židovských mužů, žen a dětí z českého rodinného tábora v Osvětimi-Březince je na neděli v metropoli naplánována do Pinkasovy synagogy. Osudy terezínských vězňů transportovaných za druhé světové války do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau připomíná například výstava Rodinný tábor, která začala minulý týden v Muzeu ghetta v Terezíně.

Do Osvětimi přijelo v prosinci 1943 a v květnu 1944 několik velkých transportů z Terezína. Ze 17.500 vězňů rodinného tábora přežilo pouhých 1294. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350.000 lidí, zahynulo za války 250.000 Židů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…