V Rusku citovali Klause. Podstatnou část jeho vyjádření ale vynechali

27.09.2014 20:30

Exprezident Václav Klaus v rozhovoru pro britský časopis The Spectator prohlásil, že se často pře se svými britskými a americkými přáteli, když přijde na debatu o dnešním Rusku. Někdejší česká hlava státu totiž trvá na tom, že nelze srovnávat sovětskou nesvobodu například ze sedmdesátých let minulého století s životem v dnešní Ruské federaci. Jeho slova převzal i ruský tisk. Server Lidovky.cz ale upozornil, že má celá věc jeden velký háček.

V Rusku citovali Klause. Podstatnou část jeho vyjádření ale vynechali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Klaus v rozhovoru zdůraznil, že prožil většinu života ve státě, který byl součástí východního bloku, takže o Sovětském svazu ví své, a právě proto je přesvědčen, že dnešní Rusko s tehdejším Sovětským svazem nelze srovnávat. Jeho vyjádření citoval i ruský deník Rossijskaja gazeta.

„Strávil jsem větší část svého života v komunistickém Československu pod sovětskou nadvládou. Ruský politický systém se liší od systému v našich zemích, ale srovnávat dnešní Rusko se Sovětským svazem za doby Brežněva je hloupost,“ prohlásil podle ruského deníku Klaus. Ten mimo jiné také poznamenal, že rozdíl mezi dnešním Ruskem a tehdejším Sovětským svazem je patrný na první pohled, a kdo si to neuvědomuje, tak se zastavil v minulé éře.

Za pozornost ale stojí, že ruský deník vypustil z původního Klausova vyjádření několik slov. Klaus totiž řekl toto: „Vždycky se o tom přu se svými americkými a britskými přáteli. Politický systém v Rusku se liší od obdobných systémů v našich zemích a kdybychom tam měli žít, nebyli bychom asi nadšeni. Ale srovnávat dnešní Rusko a Sovětský svaz Brežněvovy éry - to je prostě nesmysl," řekl Klaus.

Na první pohled je tedy jasné, že byla vypuštěna slova, která se ruským novinám takzvaně nehodila do krámu.

Nepřátelství vůči Rusku ze strany Západu považuje Klaus za chybné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…