V Rusku mají obavy. Jedná se o islámské radikály a Afghánistán

24.12.2015 16:59

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle informací serveru prvnizpravy.cz prohlásil, že se nijak nezlepšila politická situace v Afghánistánu a Rusko s Tádžikistánem tak nadále musí čelit riziku spojeným s nástupem extremistické organizace Islámský stát v tamním regionu.

V Rusku mají obavy. Jedná se o islámské radikály a Afghánistán
Foto: Milan Kozelka
Popisek: Sbírka se z ÚVN v Praze přesunula do Kábulu.

Islámští militanti v poslední době vítězí a postupují tak proti vládním silám, přičemž jsou potenciální hrozbou pro střední Asii. Moskva se v regionu údajně potýká s vážnými problémy a odborníci prý odhadují, že podpora potenciálních spojenců na tom také není zrovna nejlépe.

Podle Šojgua se před Ruskem a jeho spojenci kvůli posílení Islámského státu v Afghánistánu objevila další rizika. Ruský ministr obrany to uvedl po jednání s ministrem obrany Tadžikistánu Sheralim Mirzem v Moskvě. Rusko prý bude ale i nadále poskytovat pomoc Tadžikistánu ve výstroji a výzbroji, neboť jsou to významná opatření pro stabilitu v regionu.

Do roku 2016 USA Afghánistán opustí

Tadžikistán, který sousedí s Afghánistánem, se celkem logicky obává útoků nejen ze strany islamistického hnutí Tálibán, ale i teroristů Islámského státu, kteří v zemi získávají stále větší moc. Ve velkých afghánských městech totiž v poslední době propukají nepokoje a boje s vládní armádou. Například tálibánští ozbrojenci se pokusili zmocnit Kandaháru, kde zaútočili na letiště, které je používáno Američany a silami NATO. Při útoku na letiště přišlo o život 37 lidí.

USA již dříve oznámily, že jejich vojenské jednotky ještě před koncem roku 2016 opustí Afghánistán a vojáci zůstanou v omezeném počtu jen na základnách, kde budou nadále cvičit afghánskou armádu. Od roku 2002 Spojené státy utratily podle serveru prvnizpravy.cz už 43 miliard dolarů, i když zatím nebylo dosaženo významného pokroku. Před krizí na Ukrajině, Rusko a NATO v Afghánistánu spolupracovaly. Pentagon dokonce pro boj proti islamistům koupil ruské vojenské vrtulníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…