V Rusku podle Putina letos zabránili 20 spiknutím teroristů

20.10.2015 20:08

Ruské zpravodajské služby od začátku letošního roku překazily dvě desítky spiknutí plánovaných teroristy. Při dnešním setkání s představiteli ozbrojených sil země to řekl ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň vyzval příslušné instituce v zemi ke zvýšení úsilí v předcházení teroristickým útokům.

V Rusku podle Putina letos zabránili 20 spiknutím teroristů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ruská bezpečnost zadržela neupřesněný počet podezřelých radikálů od zahájení svých úderů v Sýrii 30. září. Zapojení se do konfliktu v této blízkovýchodní zemi vyvolalo mezi Rusy obavy z možných odvetných útoků islamistů v Rusku.

"Složitá mezinárodní situace vyžaduje, abychom zintenzivnili protiteroristické úsilí, a to i v naší zemi," zdůraznil Putin na dnešním mítinku. "Musíme jednat stejně energicky a účinně (jako v minulosti). Je nesmírně důležité odhalit spojení ruských radikálů s mezinárodními teroristickými skupinami a jejich sponzory," dodal.

V této souvislosti sdělil, že ruská tajná služba FSB od začátku letošního roku zmařila 20 teroristických útoků, zatkla 560 radikálů a dalších 112 zabila.

Ruské ministerstvo vnitra dnes v prohlášení sdělilo, že se podařilo rozbít "buňku" islámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír), která je v Rusku zakázaná jako teroristická organizace. Při rozsáhlé operaci bylo předvedeno k výslechům 97 osob, z nichž bylo už 20 vzato do vazby.

Minulý týden v pondělí zadrželi v Moskvě skupinu osob, která prý chtěla s pomocí pětikilogramové trhaviny spáchat teroristický útok v některém z prostředků městské hromadné dopravy. V pátek pak v Krasnodarském kraji na jihozápadě země zatkli muže, který se chystal spáchat v Rusku teroristický útok ve vlaku a pak utéct do Sýrie k radikálům Islámského státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…