V Rusku prý šetří útok na českou ambasádu jako přestupek. Nemůžeme se tomu prý vlastně ani divit

17.07.2020 22:49

Ruské ministerstvo vnitra se prý zabývá útoky na českou ambasádu v Moskvě a na konzulát v Petrohradu jako přestupky za drobné výtržnictví. Podle bývalého šéfa české diplomacie Cyrila Svobody ale ve skutečnosti dokonce ani případ neprošetřuje. „Vzájemné vztahy jsou tak špatné, že si v Rusku může dovolit provokaci vůči našemu zastupitelskému úřadu kdokoliv. A může si být téměř jistý, že nebude terčem kritiky nebo sankce Ruské federace,“ myslí si Svoboda.

V Rusku prý šetří útok na českou ambasádu jako přestupek. Nemůžeme se tomu prý vlastně ani divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Koněva, ještě na svém místě

K útokům došlo začátkem dubna hned poté, co byla odvezena socha maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6. „Strana Jiné Rusko požaduje, aby ruská ministerstva zahraničí a obrany učinila odpovídající diplomatické – a jestli bude třeba, tak nejen diplomatické – kroky, které ujistí evropské kolegy o tom, že rusofobie v jakékoli formě nezůstane bez trestu,“ uvedli k incidentu ruští nacionalisté.

Několik pachatelů tehdy vhodilo zapálenou dýmovnici do areálu české ambasády v Moskvě. Podobný případ se opakoval po týdnu u konzulátu v Petrohradu. Na oba násilné akty reagovalo české ministerstvo zahraničí a zaslalo do Ruska oficiální nótu, s tím, aby proběhlo řádné vyšetření incidentů.

„Ruské ministerstvo zahraničí informovalo, že se incidentem zabývá ruské ministerstvo vnitra. Později jsme byli informováni o tom, že pachatelé mohou být vyšetřováni za přestupek drobné výtržnictví,“ řekla pro server Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, s tím, že další informace k dispozici nemají.

Podle Cyrila Svobody ale ve skutečnosti ani k žádnému vyšetřování za strany Rusů nedojde. „Vzájemné vztahy jsou tak špatné, že si v Rusku může dovolit provokaci vůči našemu zastupitelskému úřadu kdokoliv. A může si být téměř jistý, že nebude terčem kritiky nebo sankce Ruské federace,“ zmiňuje Svoboda. „Nemáme v Rusku relevantní sílu, která by se za nás postavila,“ dodal.

Česko-ruské vztahy se v posledních měsících vyostřily kvůli akcím pražských komunálních politiků. Starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS) nechal vystavět pomník vlasovcům, v Rusku chápaným coby vlastizrádci. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) pojmenoval náměstí před ruskou ambasádou po zavražděném opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Zdaleka nejkritizovanější akcí ale bylo odvezení sochy maršála Koněva z Prahy 6, kvůli čemuž chtěla ruská strana postavit starostu Ondřeje Koláře (TOP 09) před soud.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Další velkou kaňkou na vzájemných vztazích byl pobyt ruského diplomata Andreje Končakova, známého jako „agenta s ricinem“. Ten měl podle BIS představovat hrozbu pro zmíněné pražské politiky a nakonec byl spolu s druhým diplomatem z České republiky vypovězen. Ruská strana následně v reakci z českého konzulátu v Moskvě také vypověděla dva české diplomaty.

„V řadě oblastí se nedaří uklidnit atmosféru ve vzájemných vztazích, vidíme v Rusku řadu věcí, které se dějí velmi negativně. Mohu zmínit, že došlo k útokům na naše zastupitelské úřady, máme řadu nevyřešených historických věcí, jako jsou pomníky legionářů,“ řekl k tomu šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Vzájemné konflikty by se měla snažit vyřešit vzájemná konzultace, kterou z české strany povede šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a zahraničněpolitický poradce premiéra Rudolf Jindrák. „S panem prezidentem jsem o tom nehovořil, vybral jsem si ho sám. Pan Jindrák je jeden z nejzkušenějších českých diplomatů,“ zhodnotil Petříček. Kdy a kde konzultace proběhne, zatím není jasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…