V Saúdské Arábii prý dochází k revoluci. Jde v ní o ženy

12.12.2015 8:54

Druhá prosincová sobota bude pro ženy v Saúdské Arábii přelomová. Zdejší ženy totiž mohou poprvé v životě jít k volbám, byť jen k regionálním. Ženy by chtěly prosadit např. zřízení veřejných knihoven.

V Saúdské Arábii prý dochází k revoluci. Jde v ní o ženy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na ulici u mešity svítí lampa, ale jde i o kamerový systém

„Saúdská Arábie je jedním z nejtvrdších autoritářských režimů planety. Znamenají volby do samospráv, že se tamní ženy vymaňují z mužského poručnictví?“ ptá se sobotní MF Dnes. Ženy by chtěly prosadit zřízení komunitních center, veřejných knihoven nebo volají po tom, aby se více recyklovalo. Z pohledu západní společnosti nežádají nic extrémního, ale z hlediska Saúdské Arábie jde takřka o revoluci.

Tajné volby sliboval už v roce 2011 král Abdalláh, jenž letos zemřel, Teď se jeho slib realizuje. Sluší se dodat, že státní ideologií v zemi je i dnes wahhábistický islám, takže jakékoli reformy – především ty, které se týkají žen – se rodí jen velmi pozvolna a těžko. Otázkou ovšem zůstává, zda si režim, jenž se nebojí sáhnout i k popravám, jen nechce zlepšit pověst v zahraničí.

„Rijád odvedl skvělou propagandistickou práci při PR prodeji těchto voleb v cizině,“ uvedl Ali Ahmed, ředitel Institutu pro záležitosti Zálivu, který sídlí ve Washingtonu. „Skutečností je, že tolik se toho zase nezměnilo,“ dodal.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…