V Senátu bude 16 žen, nejvíce v historii

15.10.2016 21:32

V jednaosmdesátičlenném senátorském sboru bude 16 žen, nejvíce v historii. Dosud jich bylo o jednu méně. O navýšení se postaral úspěch šesti z 11 finalistek v letošních volbách. Vyplývá to z údajů, které dnes ČSÚ zveřejnil na volebním webu.

V Senátu bude 16 žen, nejvíce v historii
Foto: pixabay.com
Popisek: žena, ilustrační foto

Znovuzvolení se podařilo Aleně Dernerové (za Severočechy.cz) a místopředsedkyni Senátu Miluši Horské (za Nestraníky). V poli poražených skončily Dagmar Terelmešová (ČSSD), Veronika Vrecionová (ODS) i Ivana Cabrnochová (SZ).

Všechny čtyři nové senátorky byly nominovány KDU-ČSL. Jsou jimi zastupitelka Prahy 10 Renata Chmelová (za KDU-ČSL), místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková, starostka Anna Hubáčková a ředitelka bystřického Centra pro seniory Šárka Jelínková.

Klub KDU-ČSL a nezávislí, který bude mít nejméně 15 členů, se tak stane senátorskou frakcí s největším počtem žen. Bude jich celkem šest. Členkami klubu jsou totiž také pardubická senátorka Horská a lékařka Alena Šromová z Litovle.

V osmičlenném klubu ANO by měly být tři senátorky včetně Dernerové, v pětadvacetičlenném klubu ČSSD budou čtyři senátorky, v klubu ODS jediná. Zbývající dvě senátorky byly zvoleny za Stranu zelených. Výhradně mužské zůstalo složení klubů Starostů i Strany práv občanů s komunisty.

Průměrný věk senátorů se zvýšil zhruba o devět měsíců na 58,31 roku. V porovnání s prvními senátními volbami v roce 1996 se průměrný věk zvýšil o více než pět let. Průměrný věk letos zvolených senátorů je přitom nižší – 57 let. Žádné z nově zvolených senátorek není více než 60 let, z nových senátorů tuto věkovou hranici překročilo osm.

Nejmladším senátorem zůstává dvaačtyřicetiletý Václav Láska (za SZ), nejstarším osmdesátiletý František Čuba (Strana práv občanů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…