V Senátu se jednalo o ředitelce ústavu, kterou už od nás znáte. Chovala se prý jak na dobytém území

14.11.2013 17:47

REPORTÁŽ Chování jako na dobytém území. Tak shrnuli v Senátu někteří bývalí zaměstnanci Diagnostického ústavu v Dobřichovicích, největší příspěvkové organizace Ministerstva školství, roční působení tamní ředitelky Blanky Hrudkové, která byla nedávno odvolána. Osobně se nedostavila, čímž pohřbila možnost sebeobrany. Citovalo se i z ParlamentníchListů.cz.

V Senátu se jednalo o ředitelce ústavu, kterou už od nás znáte. Chovala se prý jak na dobytém území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

„Rozbila tři týmy zkušených odborníků. Kohokoliv přijal její předchůdce Jan Stárka, toho vyměnila. Jedno nařízení střídalo druhé, které to první popíralo. Chovala se jako na dobytém území a s podřízenými nekomunikovala.“ Takto hodnotili bývalí zaměstnanci působení nedávno odvolané ředitelky Blanky Hrudkové. Neutěšená situace v Diagnostickém ústavu Dobřichovice, který má nespočet odloučených pracovišť jako dětské domovy, střediska výchovné péče a další, takže je největší příspěvkovou organizací Ministerstva školství, se totiž nyní projednávala na půdě Senátu.

Bossing na pracovišti

 „Hned po jejím nástupu do funkce se začaly porušovat některé právní normy a provádět necitlivé změny, což mělo velký dopad na děti. Operovala ekonomickými přehmaty bývalého vedení, ale nikdy se nevyjádřila k péči o děti. Rozprášila odborníky a u mě to vyústilo v bossing na pracovišti,“ sdělila na úvod bývalá sociální pracovnice diagnosťáku Monika Veselá. Přečetla dopis starosty Dobřichovic za ODS Michaela Pánka, v němž mimo jiné stálo: „Setkal jsem se s ní a už její chování vypovídalo o tom, že situaci nezvládala. Ministerstvo školství mlčelo. Z toho vyplynuly nebezpečné myšlenky, že jde o snahu ústav uzavřít a nemovitosti rozprodat.“

Na jednání se dostavil i ministr školství Dalibor Štys, jenž přítomné ujistil, že se nic podobného nestane. Také konstatoval, že ministerstvo v tomto případě nezametá věci pod koberec, jak je mu vyčítáno, ale snaží se je řešit. Česká školní inspekce prý v ústavu při kontrole našla nespočet pochybení od absence školních vzdělávacích programů až po nedostatečné vyargumentování změn. Zástupce školských odborů zase zkonstatoval, že se odvolaná ředitelka ve vztahu k zaměstnancům dopouštěla závažných chyb.

Ředitelka nepřišla

Projednávání v rámci výboru pro vzdělávání vedl senátor Jiří Oberfalzer z ODS a zúčastnil se jej senátor Jiří Čunek z KDU – ČSL. Právě on poznamenal, že úplně chybí nějaký zástupce odvolané ředitelky. „Pro mě, jako pro senátora, je velmi těžké kauzu posuzovat, když je zde zastoupena jen jedna strana,“ sdělil Čunek. Nicméně ředitelka Blanka Hrudková prý byla na jednání pozvána již v době, kdy ještě svou funkci zastávala. Na to konto někteří zúčastnění citovali ParlamentníListy.cz, které s ní po odvolání uveřejnily rozsáhlý rozhovor.

V něm kritizovala hospodaření svého předchůdce a reagovala i na některé výtky. „S lidmi komunikuji zcela standardně. Vzhledem k tomu, že celá organizace má sto padesát zaměstnanců, nemohu každého přemlouvat, aby začal dělat práci tak, jak má. Každý má svou odpovědnost. Když dojde na lámání chleba, každý se pak začne vymlouvat, nejlépe na komunikační bariéru,“ sdělila ke kritice, že není schopna komunikovat s podřízenými. V rozhovoru nicméně také poznamenala: „Mimochodem vše toto mi bude dovoleno říci v Senátu na veřejném projednání. Mám maximálně tři minuty. Předtím bude však probíhat minimálně hodinu až dvě mé veřejné lynčování při slyšení.“ Na jednání se však nedostavila, čímž ztratila možnost na kritiku reagovat přímo na místě.

Chce to reorganizaci

Napadené hospodaření předchozího ředitele Jana Stárky doposud řeší finanční úřad. „Trestní oznámení na mě policie po prověření odložila. To, co se v médiích o mně a mých bývalých kolezích objevuje, je dehonestující,“ sdělil Stárka. Novým ředitelem Diagnostického ústavu v Dobřichovicích se stal Ivan Kašpařík, jenž v Senátu prohlásil, že zařízení ztratilo odborný kredit a bude velmi těžké mu jej navrátit. „Chci Ministerstvu školství navrhnout jeho reorganizaci,“ dodal.

V průběhu schůze bylo ministrem Štysem konstatováno, že život instituce má jiné tempo než život lidský. Bývalá sociální pracovnice diagnosťáku Veselá k tomu nakonec doplnila: „Nicméně život dítěte plyne nejrychlejším tempem a působení odvolané ředitelky vzalo těmto dětem kus života.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…