V Senátu se znovu jedná o ústavní žalobě na Zemana. Nejedná prý v zájmu ČR

27.04.2021 19:09

Horní komora zvažuje ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Jako důvod uvádí jeho výroky k případu výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku, z nichž jsou podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Podle senátorů nehájil zájmy Česka a je bezpečnostní hrozbou, informuje iDNES.cz.

V Senátu se znovu jedná o ústavní žalobě na Zemana. Nejedná prý v zájmu ČR
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na CNN Prima News

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

K podání žaloby pro velezradu vyzvali senátory mimo jiné tvůrci petice v čele s exministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, advokátkou Hanou Kordovou Marvanovou a filozofem Václavem Němcem z iniciativy Vraťte nám stát. Pod peticí bylo v úterý dopoledne zhruba 5 500 podpisů.

Případnou žalobou se mají senátorské kluby Starostů, ODS a TOP 09 zabývat během úterního odpoledne. Senát může ústavní žalobu na prezidenta pouze navrhnout. Předložení žaloby Ústavnímu soudu musí schválit Sněmovna ústavní většinou.

„Kroky prezidenta republiky v posledních dnech ukazují, že prezident nejedná v zájmu České republiky. Tyto kroky není možné dále přehlížet,“ zdůvodnil senátorský klub ODS a TOP 09 potřebu posoudit možnost žaloby.

Původní text ZDE.

Prezident Zeman svým přístupem k současné situaci potvrzuje podle senátorů z klubu Starostů přesvědčení, že „představuje skutečné riziko pro národní bezpečnost“. Proto se tato frakce také bude Zemanovým jednáním zabývat.

Miloš Zeman v mimořádném nedělním projevu uvedl, že neexistují důkazy, podle nichž by ruští agenti byli ve vrbětickém muničním skladu. Podle Zemana je třeba prověřit i původní vyšetřovací verzi, podle níž výbuch nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem.

Premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček následně uvedli, že předmětem vyšetřování je už jen verze s účastí ruských agentů.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…