V Soči se sešli Putin a Erdogan. Podívejte se, co spolu dojednali

03.05.2017 19:58

V ruském letovisku Soči se setkali prezident Ruské federace Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep T. Erdogan. Oba politici hýřili úsměvy a notovali si, jak dobré jsou už zase jejich vztahy.

V Soči se sešli Putin a Erdogan. Podívejte se, co spolu dojednali
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

„Před nějakým časem byla otestována síla našich vzájemných vztahů. Nyní můžeme říci, že období obnovování vztahů bylo dokončeno a naše vztahy jsou opět na normální úrovni,“ ohlásil na společné tiskové konferenci s Erdoganem Putin. Informovala o tom agentura TASS.

Oba prezidenti se shodli na tom, že konflikt v Sýrii je možné vyřešit jednou jedinou cestou, to jest politickými a diplomatickými cestami. Putin věří, že válku v Sýrii jednoho dne ukončí jednání v kazašské Astaně, kde spolu s válčícími stranami zasednou také Rusko, Turecko a Írán jako garanti uzavřených dohod. Jednání v Astaně bude přítomen také zástupce administrativy Donalda Trumpa. Putin soudí, že je v zájmu válčících stran, aby se domluvily, neboť jde o jejich vlastní zemi. Bude se jednat také o bezpečnostních zónách na syrském území.

Politici spolu debatovali také o boji s terorismem. Dojde prý k prohloubení v oblasti spolupráce tajných služeb a mezi ministry obrany. Turecko a Rusko neustanou v boji proti terorismu.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Rusko a Turecko jsou připraveny udělat vše pro to, aby nedošlo k dalšímu sestřelení ruské stíhačky tureckým strojem v roce 2015. Nezůstalo však jen u otázek bezpečnosti.

Oba prezidenti spolu řešili také ekonomické vztahy. „Zvláštní pozornost byla věnována také interakci v ekonomické oblasti,“ prozradil Putin s tím, že se spolu prezidenti bavili o co největší obchodní výměně za použití co nejmenšího množství bariér. Turecký prezident Erdogan pozval Putina na jednání Organizace pro hospodářskou spolupráci v oblasti Černého moře, která se bude konat v Istanbulu 22. května tohoto roku.

Ruský prezident se také chystá doporučit občanům federace, aby znovu cestovali na dovolenou do Turecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…