V Táboře se dnes setkají stoupenci nové platformy uvnitř ČSSD

20.01.2018 6:35

V Táboře se dnes setkají stoupenci nové platformy uvnitř ČSSD, kterou založili kritici současného vedení strany. Chtějí vést debatu o dalším směřování sociální demokracie poté, co neuspěla v loňských volbách do Sněmovny. Představitelé platformy, mezi které patří bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a bývalý místopředseda ČSSD a někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek, žádají přímou volbu předsedy strany a to, aby členové ČSSD přímo rozhodli o případném vstupu do vlády.

V Táboře se dnes setkají stoupenci nové platformy uvnitř ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

ČSSD bude na únorovém mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové volit nové vedení. Funkci předsedy loni v polovině června opustil kvůli klesajícím volebním preferencím Bohuslav Sobotka, stranu místo něj vede statutární místopředseda Milan Chovanec. Podle Chovance musí sjezd potvrdit eventuální vládní spolupráci ČSSD s ANO, s nímž zástupci sociální demokracie vyjednávají poté, co menšinový kabinet Andreje Babiše nezískal ve Sněmovně důvěru.

Za vznikem platformy pojmenované Zachraňme ČSSD stojí vedle Zimoly a Haška také například bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek. Platforma by měla podle nich být neformálním diskusním fórem, které umožní debatu o budoucnosti strany a o jejích hodnotách. Vlastní kandidáty do vedení ČSSD podle Zimoly platforma nemá, Hašek vlastní kandidaturu přímo vyloučil.

Platforma chce změnit formát únorového sjezdu ČSSD na "permanentní sjezd", který by fungoval až do řádného sjezdu strany a změnil by stanovy ČSSD tak, aby předsedu volili přímo členové. Podle Haška a Foldyny by se strana měla vrátit k myšlenkám, které dříve prosazovala. Zmínili především zdanění církevních restitucí, posílení daňové progrese a zavedení sektorových daní, podporu bydlení nebo větší rozšíření referend.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…