V Topce se slavilo, jak kdyby ty volby vyhrála. Táhl to hlavně Feri

22.10.2017 8:31

TOP 09 v letošních sněmovních volbách pohořela. Strana vznikla v roce 2009, v roce 2010 dostala takřka 17 procent hlasů. O sedm let později se musela do posledních chvil bát, jestli se vůbec dostane do sněmovny. Server Echo24.cz ovšem informuje o tom, že se ve štábu strany Miroslava Kalouska slavilo, jako kdyby strana dosáhla velkého úspěchu.

V Topce se slavilo, jak kdyby ty volby vyhrála. Táhl to hlavně Feri
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vyjeli ve dvou historických a jedné moderní tramvaji

Když začalo sčítání hlasů, TOP 09 se pohybovala kolem tří procent, a jak šel čas, nezdálo se, že TOP 09 překoná pět procent a zůstane ve sněmovně. Ve štábu kdysi vládní strany však panovala prý až překvapivě uvolněná nálada. Nový poslanec Dominik Feri, jenž v jednadvaceti letech vstoupil do parlamentu, ochotně dával rozhovory novinářům. Zatímco před kamerami politici Kalouskovy strany věřili v úspěch, za kamerami rezignovaně počítali s tím, že skončí na výsledku 4,5 procenta a mimo sněmovnu.

 

 

Čím víc se strana blížila k pěti procentům, tím víc se nálada vylepšovala. Když strana kouzelných pět procent překonala, ozval se v sále ohromující potlesk, jásot a veselé pohvizdování. Navzdory ohromujícímu jásotu však asi nikdo v sále nepochyboval o tom, že strana zažila své Waterloo. Zatímco v roce 2010 měla takřka 17 procent a stala se stranou vládní, v roce 2013 měla už jen 12 procent a zamířila do opozice. Čtyřletý pobyt v opozici stranám většinou pomáhá a v dalších volbách posilují, ale u TOP 09 to bylo jinak. Strana se opravdu do posledních chvil musela bát o to, zda proklouzne do sněmovny dveřmi, které se jí pomalu uzavíraly.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na to konto připomněl, že nebýt Prahy, TOP 09 by zůstala před branami sněmovny. Nijak zvlášť nezazářil ani předseda strany Miroslav Kalousek, který ve Středočeském kraji získal něco přes osm tisíc preferenčních hlasů. Vítěz voleb Andrej Babiš dostal ve stejném kraji přes 48 tisíc.

Celý článek naleznete zde.

Schwarzenberg, jemuž bude zanedlouho 80 let, také oznámil, že se hodlá držet spíše v pozadí, byť se stal poslancem. Spolu s ním byli za Prahu zvoleni již zmíněný Dominik Feri a Markéta Pekarová Adamová.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …