V Turecku běží zátah na vysokoškolské pedagogy. Prý ohrožují demokracii

15.01.2016 15:38

Turecké úřady dnes zatkly čtrnáct akademiků a na dalších sedm je vydán zatykač. Provinili se tím, že podepsali prohlášení, ve kterém se domáhají ukončení násilností mezi vládou a tureckou kurdskou menšinou. Prohlášení, které celkem podepsalo více než 1100 tureckých akademiků, kritizuje vládní vojenské operace na jihovýchodě země. Informuje Today's Zaman.

V Turecku běží zátah na vysokoškolské pedagogy. Prý ohrožují demokracii
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecko začalo vyšetřovat několik akademiků, kteří podepsali dokument, v němž odsuzují vládní vojenské postupy a volají po konci násilí na jihovýchodě země. Následně policie zatkla čtrnáct z nich a na dalších sedm je vypsán zatykač.

Ti jsou nyní obviněni z „veřejného očerňování tureckého národa, Turecké republiky, tureckého parlamentu, vlády a soudních institucí státu,“ a také z „šíření propagandy teroristické organizace Kurdské strany pracujících“.

Počínání 1128 akademiků, kteří jsou pod prohlášením podepsání, odsoudila i státní univerzita Kocaeli, která spolu se svým vyjádřením začala jednotlivé signatáře vyšetřovat.

„Tvrdit o operacích na jihovýchodě země, které provádějí turecké bezpečnostní složky pro zajištění jednoty a solidarity našeho státu, že jsou ‚masakr a krveprolití‘ a naprosté pohrdání našimi mučedníky, kteří ztratili životy v této snaze, je v naprostém rozporu z konceptem demokratických práv a svobod,“ znělo vyjádření univerzity.

Celý text zde

K zatýkání a veřejnému odsouzení akademiků došlo jen několik dní poté, co prezident Erdogan označil intelektuální elity Turecka za „pátou kolonu zahraniční moci“. Signatáře prohlášení označil prezident za „kolonialisty“ a „zrádce“ a dodal „Žádám všechny naše instituce: Každý, kdo profituje na tomto státu, avšak nyní se stal jeho nepřítelem, musí být neprodleně potrestán.“

Signatáři prohlášení nyní čelí disciplinárním komisím i jinde než jen na univerzitě Kocaeli. Univerzita v Gaziantepu postavila čtyři své zaměstnance před disciplinární komisi, univerzita Arel pět svých zaměstnanců suspendovala a přidávají se další vzdělávací instituce, jež podnikají kroky proti těm, kdo podepsali kritické prohlášení. Spolu s tím se rozbíhají i další policejní vyšetřování.

Tři ze signatářů dokonce navštívila v jejich domovech protiteroristická policejní jednotka, která během zátahů zabavovala i počítače a mobilní telefony akademiků obviněných z „šíření propagandy teroristické organizace“.

Iniciativa i přes tvrdý nátlak vládních institucí však stále získává další podpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…