V Turecku se prezident Erdogan pustil do akademiků. Světem letí petice, křičí se o diktatuře

01.05.2016 8:44

Téměř dvě desítky českých a slovenských akademiků se připojily ke 4 500 kolegům z celého světa a podepsaly petici za propuštění svých vysokoškolských kolegů z Turecka. Ti byli uvězněni za podpis jiné petice. Čeští petenti k tomu dodávají, že v Turecku pravděpodobně nastupuje diktatura.

V Turecku se prezident Erdogan pustil do akademiků. Světem letí petice, křičí se o diktatuře
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

„Po měsíci věznění byli minulý týden propuštěni čtyři turečtí akademici zatčení kvůli šíření protiturecké propagandy, kdy podepsali petice ‚Academics for Peace‘. Na univerzitu už se však vrátit nemohou a nadále čelí obvinění z urážky státu. Turecké vědce podpisem petice od jejího zveřejnění podpořilo téměř 4 500 akademiků z celého světa, mezi nimiž bylo i 17 Čechů a Slováků,“ píše server Echo24.cz

Politolog Emil Aslan z Fakulty sociálních věd UK, jeden z českých akademiků, kteří připojili své podpisy pod petici, tvrdí, že v zemi půlměsíce nastupuje u nezávisle uvažujících lidí autocenzurní obranný mechanismus, protože za projevení svobodného názoru už se můžete ocitnout za mřížemi. „Obávám se, že dalším krokem bude útok na doposud demokratický charakter voleb,“ doplnil Aslan.

On i jeho další kolegové akademici zdůrazňují, že svoboda projevit názor je zásadní a je nezbytné ji hájit. Stejně tak je na místě zastat se lidí, kteří tak činí a přicházejí kvůli tomu o svou svobodu. Shodnou se na tom akademici napříč republikou, od Brna přes Prahu až po Ústí nad Labem.

„Na akademické půdě by měly být dodržovány svoboda slova a šíření názorů. Je třeba nazývat věci pravými jmény a nelze akceptovat politické tlaky. Univerzity se nemohou stát ústavem pro výchovu vládní politiky,“ domnívá se Pavel Pešat z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který petici také podepsal.

A proč vlastně byli uvězněni čtyři turečtí akademici? Protože v jiné petici vyzvali vládu tureckého prezidenta Erdogana, aby ukončila krvavé střety s Kurdy včetně Kurdské strany pracujících. Esra Mungan, Kivanç Ersoy, Meral Camci a sociolog Muzaffer Kaya zato strávili ve vězení více než měsíc. Po propuštění jim nebylo dovoleno vrátit se na univerzitu.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …