VIDEO Pokus o vojenský převrat v Turecku: Střelba v ulicích. Tanky u letiště. Uzavřené mosty

15.07.2016 22:29

V tureckém Istanbulu byly v pátek večer uzavřeny dva velké mosty přes Bosporský průliv, informovaly bez udání konkrétních důvodů místní televizní stanice. Turecký premiér Binali Yildirim následně vysvětlil, že se jedná o pokus o převrat za pomoci části armády. Ta již oznámila, že přebírá vedení země. Podle ní musí v Turecku dál platit vláda práva, vztahy se zahraničím prý převrat nenaruší.

VIDEO Pokus o vojenský převrat v Turecku: Střelba v ulicích. Tanky u letiště. Uzavřené mosty
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

V Istanbulu byly uzavřeny Bosporský most a Most Fatiha Sultána Mehmeta, jinak nazývaný také druhý Bosporský most, informuje BBC s odkazem na turecká média.Televizní stanice Dogan News Agency zveřejnila záběry, na kterých je vidět, jak jsou auta a autobusy odkláněny od nájezdů na zmíněné mosty. Jak dodává CNN Turkey, oba vjezdy na mosty také zatarasili vojáci a obrněná vojenská vozidla.

Premiér Yildirim v televizi NTV ještě před armádním prohlášením uvedl, že jeho vláda nedovolí jakékoli narušení demokracie a bezpečnostní složky se snaží situaci řešit. „Bezpečnostní složky proti tomu bojují, potrestáme to nejtvrdší cestou,“ uvedl premiér Yildirim.

Prohlášení turecké armády: Turecké armádní síly zcela převzaly kontrolu nad vedením země, aby znovu obnovila ústavní pořádek, lidská práva a svobody, vládu práva a všeobecnou bezpečnost, která byla poškozena. Všechny mezinárodní smlouvy jsou stále platné. Doufáme, že dobré vztahy se všemi státy zůstanou zachovány.

Podle NTV jsou na okraji areálu letiště v Istanbulu tanky a obrněná vozidla. Bezpečnostní složky jsou ve velkém počtu vidět i v ulicích. Armáda v Istanbulu nařídila obyvatelům, aby zůstali doma, ve městě platí zákaz vycházení.

Na letišti jsou drženi rukojmí. Podle AFP byl v budově armádního velení zadržen i náčelník generálního štábu. Prezident je prý v bezpečí. Jak doplňuje Guardian, Erdogan je na dovolené. Jak později uvedla Česká televize, prezident se vrací do Ankary. Erdogan v prohlášení uvedl, že je stále u moci a že nebude tolerovat narušení demokratických metod. Lidé by dle něho měli vyjít do ulic a podpořit vládu.

Nad Ankarou přelétávají vojenské letouny, jak potvrdila americká ambasáda.

Podle svědků citovaných v tureckých médiích je z ulic města slyšet také střelba. Nejmenovaný turecký představitel podle BBC informoval, že další vojáci byli nasazeni i v dalších tureckých městech, nespecifikoval ale ve kterých.

Dogan News Agency dále uvádí, že velení státní policie povolalo do služby všechny policisty v Ankaře.

  • Původní zdroj ZDE

Podle Financial Times uvedlo Řecko v reakci na dění v Turecku do pohotovosti armádu.

Jak dodává server Conflict News, v Turecku nefungují Twitter, Facebook ani Youtube. Televize TRT informuje, že vládní vojáci obsadili státní televizi.

Česká televize informovala, že armáda vytvořila mírovou radu. Má dohlížet na mírové převzetí moci. Ústava má být vytvořena „co nejdříve to bude možné“. V zemi je vyhlášeno stanné právo.

Armáda upřesnila, že se rozhodla převzít moc kvůli „autokratičnosti vlády a nebezpečí terorismu“.  

Společnosti British Airways a Lufthansa podle Reuters ruší, nebo odklánějí lety do Turecka.

K aktuálnímu dění v Turecku se prostřednictvím Twitteru vyjádřil v pozdních hodinách také mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček: "Pan prezident (Miloš Zeman) byl informován o aktuální situaci v Turecku, které je členem NATO, další vývoj pozorně sleduje."

Podle CNN lidé skutečně vyslyšeli výzvu svého prezidenta a vyšli do ulic – alespoň v Ankaře i Istanbulu. Do ulic vyšla i řada obyvatel syrského Damašku i té části severosyrského města Halabu, kterou ovládají vládní síly. Turecký prezident Erdogan je jedním z hlavních oponentů syrského prezidenta Bašára Asada, a tak zprávy o tom, že část turecké armády převzala dnes večer moc, vyvolala v Sýrii nadšení.

Parlament v Ankaře podle svědků obklíčily tanky a zahájily palbu, střelba se ozývá i u prezidentského paláce. Situace se přiostřuje. Vojáci na mostu v Istanbulu střílí po lidech, kteří se pokouší most překročit, informovala CNN. Na místě mají být zranění.

Turecká stíhačka F-16 sestřelila podle televize NTV nad Ankarou vrtulník pučistů.

Zhruba ve dvě hodiny ráno šéf tureckých tajných služeb pro AP oznámil, že puč armádní puč byl potlačen. Dění na místě však zůstává stále nepřehledné. Očekává se přílet prezidenta Erdogana. Podle CNN Türk je prezident Erdogan na palubě letadla, které čeká na umožnění přistání v Istanbulu.

 

Odeslaný screenshot obrázek

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…