V Turecku začal první soud s údajnými spiklenci. Na stole je 21 doživotních trestů

27.12.2016 15:10

V Turecku začíná první velký proces s aktéry letního neúspěšného pokusu o puč. Informuje o tom agentura Reuters s tím, že čistky, které následovaly po puči, se dotkly asi sta tisíc lidí, přičemž čtyřicet tisíc lidí bylo zatčeno.

V Turecku začal první soud s údajnými spiklenci. Na stole je 21 doživotních trestů
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Země půlměsíce staví před soud první aktéry obviněné z toho, že se podíleli na neúspěšném letním puči proti prezidentovi Recepu Erdoganovi. V soudním řízení, které provází velká bezpečnostní opatření, čelí obžalobě z neuposlechnutí rozkazu 29 policistů. Strážci zákona jsou viněni z toho, že odmítli bránit palác prezidenta o převratové noci.

Prokuratura požaduje pro jednotlivé policisty různě dlouhé tresty. Na stole leží i návrhy na doživotí. Ten nejdelší trest hrozí jednadvaceti obžalovaným. Další se mohou ocitnout za mřížemi na 7,5 až 15 let. Řízení probíhá u soudu v Silivri, západně od Istanbulu.  Mezi obviněnými však zatím nenajdeme jediného aktéra, který by byl považován za některého z hlavních aktérů. Na hlavní soud s údajnými osnovateli puče dojde přímo v hlavním městě Ankaře. Pravděpodobně v příštím roce.  

Celý článek naleznete zde

„Každý, kdo se podílel na pokusu o převrat, si zaslouží spravedlivý proces,“ věří právník Orhan Cagri Bekar. „Ten, kdo bude shledán vinným, si zaslouží nejtěžší možný trest, jelikož se dopustil vlastizrady,“ doplnil.

Turecké úřady označují za hlavního strůjce pokusu o převrat duchovního vůdce Fethullaha Gülena, který dnes žije ve Spojených státech. Prezident Erdogan požaduje Gülenovo vydání, aby mohl být duchovní potrestán. Končící americký prezident Barack Obama se k vydání tureckého duchovního zřejmě nechystal. Otázkou je, co udělá 45. prezident USA Donald Trump.

Sám Fethullah Gülen jakákoli obvinění související s pokusem o převrat důrazně odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…