V USA chtějí zveřejnit utajenou část dokumentu. Týká se útoků v roce 2001 a Saúdské Arábie

12.04.2016 18:10

Americká vláda má před sebou těžké rozhodnutí. Veřejnost a dokonce i Kongres totiž urgují Baracka Obamu, aby nechal zveřejnit dokumenty, ze kterých vyplývá, že za přípravou útoků z 11. září 2001 stála široká síť lidí napojených na Saúdskou Arábii. Informuje The Independent.

V USA chtějí zveřejnit utajenou část dokumentu. Týká se útoků v roce 2001 a Saúdské Arábie
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Dvacet osm stran textu, které byly pod zámkem posledních třináct let. To je výsledek několikaletého vyšetřování útoků z 11. září 2001, jehož 800 stran se dostalo na veřejnost, poslední část však z důvodu národní bezpečnosti zůstala utajena.

Nyní politici, kteří si těchto posledních 28 stran přečetli, volají po jejich oficiálním zveřejnění dříve, než Obama pojede na návštěvu zemí Blízkého východu.

Podle senátora Boba Grahama tyto dokumenty ukazují na síť lidí, která podporovala skupinu, jež se zmocnila letadel použitých při teroristických útocích. V té byli zahrnuti politici, charity, bohatí lidé a mnozí další.

V lednu 2000 se do USA dopravil první útočník. Z 19 jich bylo 15 ze Saúdské Arábie. Údajně se do USA dostali bez jakýchkoliv zkušeností, řídit letadlo se naučili až na místě. Následovalo několik až příliš podezřelých událostí na to, aby šlo o náhody, vyplývá z nich však další spojení právě se Saúdskou Arábií.

A už i ta právě požaduje po Obamovi, aby těchto 28 stran nechal zveřejnit, už jen kvůli tomu, že podle veřejné části vyšetřování není mezi saúdskou vládou a teroristy žádné spojení.

„Pokud se prezident plánuje setkat s vedením Saúdské Arábie a královská rodina si myslí, že je vhodné, aby byl dokument zveřejněn ještě před tím, než tam doletí, pak asi chtějí mít možnost projednat s ním vše, co v dokumentu je,“ řekla senátorka Kirsten Gillibrand, která taktéž utajenou zprávu četla.

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…