V USA leží peníze a my si o ně neumíme říct, posteskl si Vondra

05.05.2015 21:34

Exministr obrany Alexandr Vondra si v rozhovoru pro Eurozprávy.cz posteskl nad počínáním Česka tváří v tvář ruské hrozbě. Prezident Ruské federace prý provokuje a my tomu nevěnujeme takovou pozornost jako třeba Polsko, bohužel. Přitom právě v době oslav sedmdesátého výročí konce druhé světové války bychom si i my měli být vědomi, jak může skončit politika nekonečného ustupování agresorovi.

V USA leží peníze a my si o ně neumíme říct, posteskl si Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Pokud jde o nedávný průjezd vojenského konvoje USA Českem, podle Vondry šlo o klasickou operaci, kterou není třeba zveličovat, ani kritizovat jako pokus o okupaci, což naznačovali např. komunisté či jiní přátelé ruského prezidenta Vladimira Putina. Průjezd Nočních vlků je ale podle Vondry třeba vnímat jinak.

V USA leží peníze a my si o ně neumíme říct, míní Vondra

„Je to Putinova provokace, i když chytře naplánovaná. Na první pohled to vypadá, že odpor k ‚freeriderům‘ na motorkách je útok na svobodu a zpochybňování ruských obětí ze druhé světové války. Ale stačí několik kliků na internetu, abychom zjistili, že šéf Nočních vlků Zaldostanov je normální nácek a sentimentální obdivovatel Stalina. Mám rád fotbal, ale to neznamená, že si musím domu pustit anglické rowdies. Mám rád filozofii, ale to neznamená, že souhlasím s poklonkováním Martina Heideggera Adolfu Hitlerovi. A mám rád motorkáře, ale to neznamená, že budu umetat silnici stalinistovi Zaldostanovovi, i když má dlouhé vlasy, modrý kukuč a americkou motorku,“ upozorňuje Vondra.

Pokud jde o cestu prezidenta Zemana do Moskvy, exministr obrany nevidí problém v uctění památky padlých. Budeme prý ale muset pečlivě sledovat, co bude prezident říkat. Pokud se vyjadřoval v rozporu se stanovisky EU, mohlo by se zdát, že v Česku pravá noha neví, co dělá levá. Už tak je podle Vondry problém, že si Česko méně než např. Polsko připouští rostoucí nebezpečnost Ruska.

„Obamova administrativa udělala ve vztahu k Rusku některé chyby, které Kremlu zbytečně otevřely prostor k akci. Teď se to snaží v rámci NATO správně korigovat, ale česká vláda – na rozdíl od Poláků, Rumunů nebo Baltů – to neumí využít. V Kongresu leží miliarda dolarů na posílení obranné infrastruktury, ale my se o to neumíme bohužel přihlásit,“ posteskl si Vondra.

Rusko je ve vztahu k Ukrajině ve výhodě

Ruská hrozba přitom skutečně existuje, byť se dnes dotýká především Ukrajiny. Ta má podle Vondry právo se bránit, přestože Rusko bude vždy vojensky silnější. Tady má Moskva proti Kyjevu jasnou výhodu. Pokud Rusko nezačne stahovat své vojenské síly ze sousední země, mnoho se toho bohužel nestane, pokud ale Kyjev nesplní své politické závazky z Minské dohody, hrozí, že ztratí Donbas.

Sedmdesáté výročí konce druhé světové války by pro nás přitom mělo být dostatečným varováním, že politika ústupků vede do pekel. „Je to krach politiky ‚appeasementu‘ v Mnichově. Lekce, že ustupovat zlu a agresi se nevyplácí,“ uzavírá Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…