V USA se zajímají o českou korunu. To kvůli hrozící krizi

16.02.2021 22:13

Druhá největší mezinárodní banka ve Spojených státech, Bank of America, doporučuje svým klientům, aby nakupovali české koruny kvůli obavám z výrazného letošního zdražení přepravních nákladů, energií, ropy i potravin, informuje o tom web FAEI.cz.

V USA se zajímají o českou korunu. To kvůli hrozící krizi
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí
K výraznému zdražení má dojít v celosvětovém měřítku a právě země, jako je Česká republika, mohou být zasaženy opravdu zásadně. Tato skutečnost pak přiměje centrální banky, tedy i Českou národní banku, aby rychleji zvyšovaly své základní úrokové sazby.

Růst úrokových sazeb pak zatraktivní korunu u mezinárodních investorů, jelikož korunové úložky budou úročeny ještě atraktivněji než doposud, například v porovnání s úložkami eurovými. V eurozóně inflace není tak výrazná jako v Česku.

Více ZDE.

Lednová inflace v Česku zaskočila i analytiky České národní banky. Trh v rostoucí míře sází na to, že Česká národní banka zvýší své základní úrokové sazby dokonce už letos v prvním pololetí. Koruna proto dnes ráno středoevropského času vůči euru posílila na svoji nejsilnější úroveň od první poloviny loňského března, tedy od doby, kdy teprve propukala koronavirová pandemie.

Nabídka korunových aktiv na mezinárodním trhu se tak zvyšuje, což má potenciál vytvořit tlak na oslabení české měny. Tento tlak jen umocní tlak působící stejným směrem z důvodu samotného dalšího nárůstu veřejného zadlužení ČR, které potenciálně může podrýt makroekonomickou stabilitu tuzemské ekonomiky.

Kromě české koruny Bank of Amerika doporučila svým klientům nakupovat brazilský real, čínský jüan a jihokorejský won – spolu s vývozci ropy, zejména ruským rublem a ruskými akciemi. Více ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…