V Událostech, komentářích se varovalo před děním v Polsku. Pak si vzal slovo Martin Komárek a překvapil všechny

04.01.2016 22:37

Polská novinářka Barbara Sierszula, poslanec Martin Komárek (ANO) a europoslanec a předseda výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL) debatovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o tom, co se vlastně dnes děje v Polsku. Dochází tam opravdu k ne právě demokratickým mocenským zásahům, před čímž varuje EU? Babišův Komárek Polsko obdivuje. Na rozdíl od nás prý jsou Poláci neohrožení.

V Událostech, komentářích se varovalo před děním v Polsku. Pak si vzal slovo Martin Komárek a překvapil všechny
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Barbara Sierszula prozradila, že lidé v Polsku začínají být opravdu aktivní. „Už i moje kamarádky chodí na demonstrace. To naznačuje, že změny, které jsou přijímány, jdou hluboko a jsou přijímány rychle. To ukazuje, že demokracie ohrožena je. Většina zákonů je totiž teď přijímána v noci, kdy je ticho a klid a nekonají se žádné demonstrace,“ poznamenala novinářka. Liberálně smýšlející voliči protestují, zatímco konzervativnější voliči se zdají být spokojeni.

Připomněla také, že strana Právo a spravedlnost vyhrála volby s heslem, že je Polsko zruinované a je třeba ho od základů změnit. Osm let vlády Občanské platformy bylo podle Práva a spravedlnosti lety katastrofickými. A v duchu těchto hesel začala nová vláda Polsko měnit.

Velkou Británii také nikdo nekritizuje, připomněl Komárek

Podle Svobody musí EU situaci v Polsku posuzovat velmi citlivě, ale obavy ze současného vývoje v Bruselu opravdu existují. Polští politici nové vlády totiž dávají jasně najevo, že tu veřejnoprávní televize není od toho, aby kritizovala vládu. A to je problém.

Komárek to viděl zcela jinak. „Já jsem člověk, který obdivuje Polsko, obdivuje jeho hrdinství, jeho historii a respektuje výsledky demokratických voleb. Já myslím, že Poláci jsou neohrožení a na rozdíl od nás vždy neohrožení byli,“ udeřil poslanec Andreje Babiše. Poláci si prý musejí rozhodnout sami, zda se cítí ohroženi. V praxi to ukáže až čas.

Obratem připomněl, že ve Velké Británii hraje vláda roli v řízení BBC, totéž lze říci i o Dánsku a dalších zemích. Politici by se podle jeho názoru měli zajímat o ekonomické hospodaření veřejnoprávních televizí, ale do obsahu by mluvit neměli. To je čistě záležitost veřejnoprávní televize. Uznal však jednu věc. Kupříkladu politici v USA si také mění státní aparát do jisté míry k obrazu svému, ale ctí jistá nepsaná pravidla liberální demokracie. Ctí fakt, že se vláda jednoho dne změní a mohlo by se jim to vrátit jako bumerang. „Všichni jsou si vědomi, že ta společnost musí fungovat. A já věřím, že si to uvědomí i Poláci,“ vyjádřil svůj názor Komárek.

Otázkou ovšem je, co se stane dál. Nová konzervativní vláda totiž zasáhla i do tajných služeb i do ústavního soudu, což konzervativní voliči znovu oceňují a liberální voliči se znovu obávají. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…