V Uherském Brodě prý pochybili dva důstojníci. Samotné střelbě se ale zabránit nedalo

23.04.2015 22:12

Česká televize informuje o počínání policie při střelbě v Uherském Brodě. Šetření ukázalo, že dva operační důstojníci pochybili, ale střelbě jako takové prakticky nebylo možné zabránit. Dnes už je také jasné, že „šílený střelec“ jednal zcela samostatně, nikdo ho ke střelbě nenaváděl. Ukazuje se také, že selhal operační důstojník.

V Uherském Brodě prý pochybili dva důstojníci. Samotné střelbě se ale zabránit nedalo
Foto: vlada.cz
Popisek: Premiér Sobotka uctil památku obětí v Uherském Brodě

„Střelec z Uherského Brodu neměl komplice a jeho motivem byly nejspíš situace v osobním životě i problémy se sousedy a úřady. Před dvěma měsíci v restauraci Družba zabil osm lidí a nakonec spáchal sebevraždu. Zásah policie proti němu byl ale v pořádku. Kontrola Policejního prezidia ukázala, že chybu při zákroku udělali operační důstojníci. Zásah mimo vlastní pravomoc pozdrželi. Celkově ale podle závěrů policisté postupovali správně," píše server.

Státní zástupce Roman Kafka prozradil, že v případu bylo vyslechnuto na tři sta svědků a byla provedena řada odborných expertiz. Šetření ukázalo, že střelce negativně ovlivnily i vztah k sousedům a jeho negativní vnímání úřadů. Faktem také je, že podobným případům nijak nejde zabránit, lze se jen pokusit o jejich předvídání.

Policie nyní šetří i selhání dvou policistů v akci, ale krajský ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček ujišťuje, že jejich počínání nijak neovlivnilo možné šance obětí na přežití. V době, kdy k možnému selhání došlo, nebyli postřelení lidé v restauraci již mezi živými. První dva policisté, kteří dorazili na místo, jednali podle šetření správně, ale selhal operační důstojník. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…