V Uherském Hradišti společně zasedly česká a slovenská vláda

29.10.2012 11:54

V Uherském Hradišti zasedly ke společnému jednání vlády České republiky a Slovenska. Na začátku schůze nabídl premiér Petr Nečas (ODS) všem ministrům slivovici. Vlády, které se v podobném formátu scházejí poprvé, by měly projednat vzájemnou spolupráci obou zemí a na závěr podepsat společné prohlášení. Ministři budou odpoledne jednat také ve slovenském Trenčíně.

V Uherském Hradišti společně zasedly česká a slovenská vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Kabinety se setkaly den po státním svátku v ČR připomínajícím 94. výročí založení Československa, současně se scházejí u příležitosti 20. výročí rozpadu federace.

Slivovice na zahřátí

Společnou schůzi vlád lze považovat za potvrzení mimořádných vztahů obou členských států EU, o nichž čeští a slovenští politici často mluví, třebaže historii poznamenalo rozštěpení společného státu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) na úvod setkání vyzdvihl přetrvávající korektnost vzájemných vztahů obou zemí a empatii obou národů, schopnost porozumět tomu druhému. "Ani jeden z nás se v uplynulých letech nepokusil svého partnera podvést," zdůraznil slovenský premiér.

Předseda české vlády, který se v Uherském Hradišti narodil, nabídl členům obou kabinetů na začátku slivovici s odůvodněním, že všichni v chladném počasí "promrzli".

Po Česku letadlem, na Slovensko autobusem

Zasedání vlád bylo připravováno dlouho. Premiéři Nečas a Fico letos uvedli, že jejich rozdílné stranické "dresy" nemohou narušit dobrou spolupráci. Společné jednání chystal Nečas ještě s předchozí pravicovou vládou Ivety Radičové, která předčasně padla.

Očekáván je podpis společné deklarace, slovenská diplomacie také uvedla, že na programu schůzky je například dohoda ohledně prací na prodloužení splavnosti vodní cesty Otrokovice - Rohatec v česko-slovenském pohraničí. Počítá se také s podpisem protokolu o změně smlouvy o vzájemné pomoci justičních orgánů obou zemí. Česká vláda považuje za klíčové téma schůzky spolupráci s důrazem na problematiku bezpečnosti, energetiky a dopravy.

Čeští ministři se do Uherského Hradiště ve Zlínském kraji vydali dvěma armádními letadly L-410. Do asi 70 kilometrů vzdáleného Trenčína, kde se odehraje druhá část jednání obou vlád, ministři přejedou autobusy. Autobusy je pak také dopraví na místní letiště ke zpátečnímu letu do české metropole.

V Uherském Hradišti se jednání odehrává v reprezentativních prostorách Reduty a nově zrekonstruované jezuitské koleje, na Slovensku budou vlády zasedat v jednom z trenčínských hotelů, kde poobědvají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…