V Ústeckém kraji by vyhrála ČSSD

06.05.2010 11:38

Ve volbách do sněmovny by na Ústecku podle bleskového průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas zvítězili sociální demokraté. Volilo by je 27 procent lidí. Druhou příčku získává ODS.

V Ústeckém kraji by vyhrála ČSSD

Za sociálními demokraty, kteří by na Ústecku získali 27 procent hlasů, těžce pokulhávají občanští demokraté, které by volilo o sedm procent méně lidí. Třetí by byli komunisté, které by si vybralo patnáct procent voličů.

Hranici pěti procent přeskočilo v Ústeckém kraji podle bleskového průzkumu pět stran. Čtvrtou pozici obsazují s 12,5 procenty Věci veřejné. TOP 09 by si ve volbách vybralo 9,5 procenta voličů.

Čtvrteční předvolební debaty se tak v České rozhlase zúčastní: Jiří Paroubek (ČSSD), Petr Gandalovič (ODS), Josef Šenfeld (KSČM), Milan Šťovíček (VV) a Jaromír Drábek (TOP 09).

Jak dále z průzkumu vyplývá, rekordní by na Ústecku byla volební účast. Pouze 22  procent obyvatel totiž vylučuje svou účast ve volbách. Jana Hamanová vedoucí výzkumu SC&C je ale vůči tak vysoké účasti na Ústecku skeptická:

„V roce 2006 zde byla významně nižší účast než ve zbývajících částech republiky. Naměřilo se tady jen 57 procent, normálně bylo v republice více jak 65 procent."

 Koho chtějí volit, to vědí 

Málo voličů tohoto regionu prý ovšem tápe v tom, jakou stranu mají vlastně volit. Jak je z čísel patrné, pouze šest procent občanů není přesvědčeno o volbě konkrétní strany. V přesvědčení o volbě se tak obyvatelé Ústecka přibližují mínění ve Zlínském kraji.

Dominantním důvodem pro účast ve volbách je tradičně pravidelnost volby - „chodím volit vždy".Důvody k neúčasti jsou poměrně hodně vyrovnané až na tradičně poslední důvod - nemožnost zúčastnit se voleb.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 v Ústeckém kraji těsně uspěla ČSSD (35,46 procent - 6 mandátů), následovaná ODS (34,78 procent  - 5 mandátů). Třetí místo patřilo KSČM. Komunisté získali 16, 05 procent hlasů a  2 mandáty. Čtvrté místo obsadila Strana zelených se 6,03 procenty - 1 mandát.

Hranici jednoho procenta překročila ještě KDU-ČSL (2,23 procent) a SNK Evropští demokraté (1,43 procenta), ale obě strany už nedosáhly na žádný mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…