V Ústeckém kraji chybí na sociální služby zhruba 400 mil. korun, kraj chce jednat o dofinancování od státu

28.01.2019 20:02

Ústecký kraj rozdělí na provoz sociálních služeb 1,468 miliardy korun, které dostal od státu. Částka je vyšší než před rokem, přesto nestačí na pokrytí všeho. Náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) uvedl, že k uspokojení všech potřeb v sociální oblasti chybí zhruba 400 milionů korun, kraj proto chce o dofinancování od státu jednat.

V Ústeckém kraji chybí na sociální služby zhruba 400 mil. korun, kraj chce jednat o dofinancování od státu
Foto: Archiv Martina Kliky
Popisek: Martin Klika, náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika a lídr ČSSD Litvínov pro komunální volby.

Rozdělení částky dnes schválili zastupitelé. Peníze dostanou všichni, kteří jsou v základní síti sociálních služeb Ústeckého kraje. Kraj obdržel 180 žádostí na 528 služeb. Po přidělení státních financí jich je schopen podpořit 524. Všichni dostanou příspěvek nižší, než o jaký žádali.

Dotace na provoz v roce 2018 od státu činila 1,39 miliardy korun.

„Částka je sice meziročně vyšší, ale bohužel stejně nestačí. Budeme jednat v rámci Asociace krajů ČR s Ministerstvem financí a Ministerstvem práce a sociálních služeb,“ uvedl Klika.

Poskytovatelé sociálních služeb poslali žádosti o dotaci, v nichž promítli zvýšení mezd o pět procent. Vláda nakonec schválila růst platů pracovníkům v sociálních službách o sedm procent. „Výpadek bude také od září kvůli integrovanému regionálnímu operačnímu programu a chybět bude určitá finanční částka v provozu,“ uvedl Klika.

Pokud se nepodaří další peníze od státu na sociální služby získat, měl by přispět podle Kliky kraj. „Můžeme oželet nějaké osobní asistence, ale tam, kde je provoz 24 hodin denně a jsou tam klienti, musí služba fungovat, to je naše priorita,“ zdůraznil náměstek hejtmana.

Ústecký kraj přispívá na sociální služby z vlastního rozpočtu v rámci rezervy, loni rozdělil takto sedm milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…