V Ústeckém kraji zůstává ve hře koalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO

18.10.2016 6:16

V Ústeckém kraji zůstává ve hře varianta koalice KSČM, ČSSD a koalice SPD-SPO. Po pondělních vyjednáváních týmů to ČTK řekli zástupci všech stran. Konečné slovo bude mít podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) ve čtvrtek krajský výbor komunistů. Případná trojkoalice by měla těsnou nadpoloviční většinu 28 z 55 hlasů v krajském zastupitelstvu.

V Ústeckém kraji zůstává ve hře koalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Podle Bubeníčka byla jednání se sociálními demokraty a SPD-SPO věcná. O tom, zda se nakonec druhá nejsilnější strana k této variantě přikloní, rozhodne krajský výbor. "Máme ve čtvrtek krajský výbor, kde budu kolegy informovat o výsledku jednání a bude na krajském výboru, jak se rozhodne," řekl ČTK Bubeníček.

Podle lídra ČSSD Jaroslava Foldyny všechny strany našly shodu. "Jsme schopni vytvořit funkční koalici především na základě shody volebních programů a priorit, co chce řešit Ústecký kraj, a to považuji ze nejdůležitější," doplnil Foldyna. S podílem na krajské vládě nemá problém ani nováček krajského zastupitelstva, koalice SPD-SPO. "My bychom se určitě rádi účastnili vedení kraje. Jít do opozice je nesmysl. Umíme si tu spolupráci představit," doplnil její lídr Petr Šmíd.

S hnutím ANO by KSČM měla pohodlnou většinu

Komunisté, kteří skončili ve volbách druzí za hnutím ANO, vyjednávali původně o dvojkoalici s vítězem voleb. Měla by pohodlnou nadpoloviční většinu 33 hlasů. Později otevřeli cestu i k variantě trojkoalice bez ANO. "Pokud se bavíme o realismu, tak tam jsou různé poměry hlasů. A pokud se bavíme o funkčnosti, je to zase něco jiného. Pak musíme zvážit všechny možnosti a vybrat tu správnou variantu," uvedl Bubeníček.

Vyjednávání s ANO částečně zkomplikovala vyjádření vicepremiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše, který řekl, že ANO by mělo přenechat funkci hejtmana Bubeníčkovi. Zároveň ale naznačil, že by komunisté téměř o ničem nerozhodovali. "To je nabídka, která je spojena s poměrem míst v radě a tam máme mít dominantní pozici. Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl," dodal Babiš.

ANO chce v jednání pokračovat

Bubeníček se kvůli výroku, který označil už dříve za nešťastný, s Babišem sejde. "Pan Babiš mi řekl, že to bylo vytržené v kontextu a já o tom s ním rád pohovořím. Já věřím, že i cílem pana Babiše je, aby Ústecký kraj dobře fungoval do budoucna, že to není tak, jak říkal jejich lídr, že je špatný," doplnil Bubeníček.

Předseda krajské organizace hnutí Jan Richter ČTK řekl, že v jednání o případné dvojkoalici pokračovat chce. Žádná další oficiální schůzka obou vyjednávacích týmů ale zatím domluvená není. "Já se nebráním mluvit s nikým, samozřejmě se nebráním hovořit s panem ministrem Babišem nebo s panem ministrem Brabcem, kteří se angažují v jednání," dodal Bubeníček.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Dosud v kraji vládla koalice KSČM a ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…