V Ústí n.L-Střekově se voda přelila přes protipovodňové stěny

05.06.2013 6:34

V Ústí nad Labem-Střekově se půl hodiny před půlnocí voda přelila přes postavené mobilní protipovodňové stěny. ČTK to řekla dispečerka městské policie. Stěny jsou stavěné na hladinu Labe o výšce 10 metrů, řeka už byla o půlnoci nejméně o 20 centimetrů výš. Lidi voda za zábranami neohrozí, velká část Střekova je totiž evakuovaná. Poškodí ale jejich domy.

V Ústí n.L-Střekově se voda přelila přes protipovodňové stěny
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Na druhém břehu Labe je zalitých vodou několik ulic včetně budovy vlakového nádraží, Mírové náměstí je zatím bez vody. Policie přesto v 00:30 uzavřela křižovatku na Předmostí a okolní ulice, je tam val z pytlů s pískem oddělující centrum. Labe by mělo podle posledních odhadů vodohospodářů kulminovat dnes večer ve výšce hladiny až 11,5 metru, což je o 40 cm méně než v roce 2002.

Lidé jsou ukáznění

Evakuovaných lidí je v různých částech města asi 3700 lidí. Většina z nich našla dočasné ubytování u příbuzných a známých, několik stovek využilo městem připravená evakuační centra. Vstup do zakázaných zón střeží kromě strážníků také dobrovolní hasiči. "Po třech dnech je určitá nervozita cítit a vnímáme jí na sociálních sítích, bohužel takový stav bude ještě docela dlouho trvat," řekl ČTK radní Pavel Dlouhý (ČSSD). Podle něj jsou lidé ukáznění. Přesto už ale policie zaznamenala první případ rabování, nezletilá dívka se pokusila vloupat do bytu evakuované rodiny.

Voda měla v Ústí nad Labem podle prvních odhadů kulminovat už v pondělí, nové zprávy počítají s dnešním večerem. "Špatnou zprávou je, že tok řeky se zpomalil. Hladina Labe tak zůstane vysoko pravděpodobně do konce týdne," uvedla mluvčí města Romana Macová. Uzavřené dva silniční mosty, které spojují Střekov s centrem města. Ve čtvrti bydlí asi 13.000 lidí, do zbytku Ústí se dostanou jen speciálním kyvadlovým vlakem po železničním mostě.

Protipovodňová ochrana Střekova byla dokončena v roce 2008. Val a betonová stěna stály zhruba 95 milionů korun a platilo je Povodí Labe, mobilní kovovou stěnu za téměř 25 milionů korun zaplatilo město.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …