V březnu přepadl v Praze banku a nechal v ní bombu. Nyní ho dopadla policie

11.12.2014 15:20

Policie dopadla muže podezřelého z březnového přepadení banky na pražském Václavském náměstí. Na místě po něm tehdy zbyl kufřík se čtyřmi kilogramy plastické trhaviny. Muž slovenské národnosti byl zadržen už v srpnu na Slovensku, koncem října byl předán do České republiky. Za loupež a nedovolené ozbrojování hrozí až 12 let vězení. Novinářům to dnes řekl vedoucí pražského oddělení loupeží Jiří Zábrodský.

V březnu přepadl v Praze banku a nechal v ní bombu. Nyní ho dopadla policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

Údajný pachatel měl schůzku s ředitelkou pobočky banky ČSOB, na které jí řekl, že chce 1,5 milionu korun. Pohrozil tím, že pokud peníze nedostane, tak nechá kufřík vybuchnout. V kufříku, který byl vystlaný polystyrenem, podle Zábrodského byla trhavina danubit připojená na rozbušky. "V případě připojení na elektrický zdroj by nastal výbuch," zdůraznil Zábrodský. Smrtící účinek výbuchu by podle pyrotechniků byl 100 metrů.

Trhavina pocházela ze 70. nebo 80. let. Vyrobena byla na Slovensku. "Byla to trhavina, která se používala v dolech," dodal Zábrodský.

Pachatel byl podle Zábrodského velmi dobře maskován. Měl dlouhou paruku, přimalovaný knír a čepici. K jeho odhalení pomohly zejména kamery, díky nimž se podařilo zmonitorovat jeho pohyb. Najít lupiče se ale podařilo až napodruhé. Tip na prvního pachatele měla policie již osm dní po činu, tedy 27. března. Ukázalo se ale, že nebyl skutečný pachatel a byl mu jen velmi podobný.

Muž odmítá vypovídat

Skutečného podezřelého policisté našli díky kamerám v kasinu na Václavském náměstí, kde už byl jinak oblečen. "Je to téměř profesionální gambler," podotkl Zábrodský. Jeho jméno se podařilo policii vyhledat díky tomu, že v kasinu hrál hru, při níž se musel zaregistrovat.

Muž podle Zábrodského odmítá k případu vypovídat. Peníze ale podle něj potřeboval ke hře, na Slovensku se živil podnikáním. Policisté čekají na znalecké posudky a případ by chtěli uzavřít do konce ledna.

Muž banku přepadl 19. března. U banky zasahovalo více než deset policejních vozů, hasiči, pyrotechnici i psovodi. Kvůli prověřování kufříku policisté pro auta i tramvaje uzavřeli přilehlé Vodičkovu a Jindřišskou ulici. Metro stanicí Můstek pouze projíždělo. Při odvozu kufru pak policisté zakázali vstup i do části Václavského náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…