V čele Masarykovy univerzity by měl Beka vystřídat Bareš, schválila vláda

17.06.2019 21:40

Rektorem Masarykovy univerzity v Brně by se měl stát neurolog a děkan lékařské fakulty Martin Bareš, kterého v dubnu zvolil akademický senát. Dnes to schválila vláda, informoval o tom na webu tiskový odbor. Funkční období Bareše má začít 1. září a mělo by trvat do konce srpna 2023. Aby mohl do čela školy nastoupit, musí ho jmenovat prezident republiky. Žádný český prezident dosud kandidaturu rektora po schválení vládou nezamítl.

V čele Masarykovy univerzity by měl Beka vystřídat Bareš, schválila vláda
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

V čele Masarykovy univerzity by měl Bareš nahradit Mikuláše Beka, který instituci vedl dvě funkční období. Akademický senát dal Barešovi přednost před protikandidátem, kterým byl geolog Jaromír Leichmann z přírodovědecké fakulty. Bareš získal 36 ze 47 platných odevzdaných hlasů, Leichmann 11.

Bek, který se loni stal senátorem a po dvou funkčních obdobích v čele univerzity už na místo rektora nemohl kandidovat, měl v minulosti s prezidentem Milošem Zemanem rozpory. Bareš po svém zvolení řekl, že očekává, že Zeman bude rozhodnutí akademického senátu respektovat a skutečně ho rektorem jmenuje. Uvedl, že by té příležitosti chtěl využít k diskusi s prezidentem k vysvětlení role Masarykovy univerzity ve společnosti. Bek zvolení Bareše uvítal.

Nově zvolený rektor chce posilovat kvalitu školy ve vědě i vzdělávání a posunout ji v některých oblastech mezi 500 nejlepších univerzit světa. Vyslovil se pro vyšší míru sounáležitosti uvnitř univerzity a pro její větší internacionalizaci. Univerzitu zároveň vidí jako nezastupitelnou kritickou instanci ve společnosti, která musí komunikovat s veřejností i mimo akademickou půdu.

Padesátiletý rodák z Brna je od února 2018 děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU). Do té doby byl od roku 2015 prorektorem pro akademické záležitosti univerzity a od roku 2012 statutárním zástupcem rektora. V letech 2012 až 2018 byl také zástupcem přednosty pro vědu a výzkum I. neurologické kliniky LF MU a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, od roku 2018 je místopředsedou Asociace děkanů lékařských fakult.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…