V čem je dobrý Senát? Nejen důchodci by mu prý mohli děkovat

18.10.2014 9:42

Pokud Senát ovládají strany opozice, může plnit i určitou vyvažovací roli vůči vládním návrhům zákonů i sněmovně. MF Dnes ale konstatuje, že v tomto volebním období to platit nebude, protože strany vládní koalice mají ve druhém kole tolik kandidátů, že jim to umožní zajistit si v Senátu většinu. Ten tak prý Sobotkovu kabinetu nebude dělat problémy. Senát navíc prý přijde lidem nudný, drahý a zbytečný. Deník však uvádí příklady, kdy se Senát hodil: Zajistil důchodcům slevu na dani z příjmu nebo zamezil nákupu gripenů.

V čem je dobrý Senát? Nejen důchodci by mu prý mohli děkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Ještě dnes mohou lidé volit ve 27 obvodech svého senátora.  Mnoho lidí ale cestu do volebních místností v druhém kole zatím nenašlo. V pátek přišlo hlasovat zhruba deset procent voličů. Senátní volby lidi prostě netáhnou.

„Senát přijde lidem nudný, drahý, zbytečný. Neúspěšní kandidáti někdy hned po vyhlášení výsledků navrhují jeho zrušení,“ uvádí dnešní MF Dnes. „Za osmnáct let jeho existence se nepodařilo lidem smysluplně vysvětlit, k čemu Senát je. „Co tam ten senátor od rána do večera dělá?“ stěžoval si v ČRo kandidát do horní komory Ivo Jahelka.

Sobotní MF Dnes ale uvádí některé příklady, kdy se ukázala důležitost Senátu. Například důchodci jeho roli teď určitě lépe chápou. Ústavní soud totiž vyhověl návrhu senátorů a zrušil část zákona, jež odepřela pracujícím důchodcům slevu na dani z příjmu. Senát se prý hodí, třeba když se kupují stíhačky za 60 miliard. V roce 2002 senátoři zamezili nákupu stíhaček gripen za 60 miliard korun a vláda nakonec zvolila lacinější pronájem.

Senát nebude dělat vládě problémy

Senát přesto nemá v očích veřejnosti dobrý obraz a navíc jeho poklidné vody nepřitahují pozornost. „Senátoři nikdy nebudou ve středu pozornosti: Senátoři jsou nudní, senátní schůze jsou nuda. Senátorky a senátoři totiž sedí v lavicích, poslouchají jeden druhého a pak se dohadují, jak zpřesnit návrhy zákonů. Většinou se nenapadají, neurážejí a nepředvádějí. Koho by to zajímalo,“ uvádí k nezájmu občanů jeho bývalý předseda, lidovec Petr Pithart.

Jak tedy měřit úspěšnost Senátu? Když je v opozici vůči vládnoucímu kabinetu, vrací do sněmovny hodně norem. V tom případě totiž neplní pouze roli „ústavní pojistky“ a stává se spíše nástrojem opozice. MF Dnes poukazuje na to, že v následujícím období toto platit nebude. Dnešní vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má v druhém kole senátních voleb tolik kandidátů, že jí to umožňuje udržet si v horní komoře většinu. Je tedy zjevné, že nebude Sobotkovu kabinetu dělat potíže.

(Výsledky hlasování nabídneme po konečném sečtení druhého kola voleb do Senátu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…