V čem selhala ČSSD? Lékař David Rath jí stanovil krutou diagnózu

16.10.2016 10:34

Někdejší středočeský hejtman David Rath zhodnotil krajské a senátní volby. Ač býval členem ČSSD, tuto stranu ani trochu nešetřil. Sociální demokraté zažili podle jeho názoru debakl. Vysvětlil také, proč se voliči od sociálních demokratů odvrátili. Z ČSSD se prý stala strana přerozdělující dávky. Nakonec doporučil, co se musí změnit, pokud chce sociální demokracie přežít.

V čem selhala ČSSD? Lékař David Rath jí stanovil krutou diagnózu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Sociální demokracie se změnila ve stranu mírného pokroku v mezích spletitých a nesrozumitelných zákonů. Tedy mnohdy vlastně nejde ani o pokrok, ale o takové chronické úřednické přidušování veškeré aktivity ve společnosti. A aby se něco pozitivního dělo, tak se tu a tam přidá někomu trošičku na důchod nebo na nějakou dávku. Místo strany, která podporuje lidi ‚práce‘, se stala partají sociálních dávek. Sociální demokracie zapomíná na to, že se musí opírat především o lidi, kteří se živí vlastní prací – aktivitou, což jsou samozřejmě i malí a střední podnikatelé. Místo politiky razantně podporující práci, tvorbu hodnot a aktivitu lidí vidíme politiku podpory velkokapitálu a rostoucí skupiny sociálně potřebných. Velkokapitál přitom sociální demokracií pohrdá a množství sociálně potřebných na politiku z vysoka kašle,“ rozepsal se bez okolků David Rath na blogu serveru Aktuálně.cz.

Celý text najdete zde.

Nálady ve společnosti se přitom změnily. Podle Ratha je přirozené, že voliči v určitou dobu hledají silné lídry, kteří se jim ale dříve či později omrzí, a obrátí se k politikům, kteří situaci zklidní. Jenže zklidňující politici nejsou pro nespokojené voliče tím pravým ořechovým, tak hledají nové silné lídry. A tak pořád dokola. Touto optikou hledí na politický život někdejší středočeský hejtman obviněný z korupčního jednání. Teď jsme podle jeho názoru opět ve fázi, kdy voliči hledají silné lídry a ČSSD jim musí vyjít vstříc, pokud chce přežít jako silná strana.  

Sociální demokraté by se mohli poučit z chyb demokratů občanských, kteří mají za sebou řadu skandálů a v tuto chvíli sázejí na slušné a nevýrazné politiky, což se jí stává osudným. „ODS začne stoupat jen tehdy, pokud najde důrazného lídra, který lidem slíbí, že většinu současných pitomých zákonů zruší, vyhodí polovinu úředníků a nechá lidi zase svobodně podnikat a žít podle svého,“ domnívá se Rath, jenž byl v minulosti také členem ODS. Teprve později přešel k ČSSD.

Sociální demokraté musejí podle Ratha vystoupit ze svého skleníku zpátky k lidem. „Otázkou je, zda současná sociální demokracie vůbec tuší, kdo jsou její potenciální voliči a co je skutečně zajímá. Obávám se, že desetiletí prožitá ve skleníkovém prostředí úřadů je zbavila schopnosti realisticky hodnotit nálady a tužby lidí. Měla by se začít ptát chytrých lidí, které neživí politika ani úředničina, ale jejich vlastní práce. Pak si takto získané informace musí nechat ještě upřesnit kvalitním sociologickým průzkumem,“ doporučil nakonec bývalý středočeský hejtman, na jehož někdejší místo pravděpodobně teď nastoupí Jaroslava Jermanová z hnutí ANO. I ona bývala členkou ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…